Nauka & Tehnologija arhiva vesti 24.09.2018

Jedan tvit pokrenuo glasine o TV seriji Diablo

PC Press 24.09.2018
Sredinom avgusta internetom su kružile glasine da Blizzard i Netflix udružuju snage kako bi nam priredili animirani Diablo serijal. Ovog vikenda glasine dostižu svoj vrhunac i dobijaju na verodostojnosti, zahvaljujući ishitrenoj izjavi čoveka koji bi… »

Japanski roveri šalju prve fotografije sa asteroida

B92 24.09.2018
Dva mala rovera, koja je japanska svemirska letelica "Hajabusa 2" u petak uspešno spustila na asteroid Rijugu, poslala su danas prve fotografije i podatke sa udaljenog svemirskog tela, u okviru misije koja bi mogla da pruži naznake o nastanku Sunčevog… »

Google slavi 20. rođendan - kad ime postane glagol

N1 Info 24.09.2018
Google slavi 20. rođendan obeležavajući dve dekade u kojima se razvio pretraživač tako utkan u svakodnevni život da je njegovo ime postalo glagol. Kompanija planira da proslavi rođendan u San Francisku ceremonijom posvećenoj budućnosti internet… »

Ovo je bio prvi telefon sa Androidom na svetu, a njegove mogućnosti su bile daleko od onih koje danas imaju smartfoni

Telegraf 24.09.2018
Android je upravo napunio 10 godina, a sve je počelo sa tastaturom koja se izvlači iz kućišta. Pre dual kamera, bežičnog punjenja i prepoznavanja zenica, Android je bio skroman operativni sistem koji se oslanjao na samo jedan telefon - Google-HTC… »

Vlada usvojila Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti u skladu sa GDPR-om

StartIt 24.09.2018
Na mnoge manjkavosti Nacrta predloga su upozoravali Poverenik za informacije od javnog značaja i organizacije civilnog društva. Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji ima za cilj da domaće… »

Android platforma proslavlja deseti rođendan

Benchmark 24.09.2018
Svet mobilnih uređaja je obeležio značajan jubilej: Android je napunio 10 godina. T-Mobile G1 i Android 1.0 debitovali su 23. septembra 2008. godine, započinjući i život novog operativnog sistema i novu eru. U prvim danima nije izgledalo nešto… »

SpaceX misija na Mesec će biti direktno prenošena u VR-u

PC Press 24.09.2018
SpaceX je nedavno potvrdio više detalja o svojoj misiji koja je planirana za 2023. godinu. Takođe je otkrio identitet prvog privatnog putnika za ovo putovanje na Mesec koji će ići zajedno sa osam umetnika. Ako niste jedan od tih ljudi, ne brinite… »

Huawei ne planira da Honor pretvori u zasebnu kompaniju

Benchmark 24.09.2018
Planovi Honora da postane jedan od pet najvećih brendova pametnih telefona širom sveta, tokom narednih nekoliko godina, sigurno ne predstavljaju tajnu. Ali uprkos ovome, brend je potvrdio da ne planira da postane samostalna kompanija. Honor je stvoren… »

iPhone XS Max se prodaje mnogo bolje nego iPhone XS, Apple Watch Series 4 preko očekivanja

Benchmark 24.09.2018
Ming-Chi Kuo, renomirani analitičar Apple ekosistema, objavio je analizu početnog perioda prodaje novih proizvoda kompanije iz Kupertina. Prema njegovim podacima, iPhone XS Max značajno se bolje prodaje u odnosu na iPhone XS. Pored ovoga, potražnja za… »

Čuveni matematičar rešio Rimanovu hipotezu posle 160 godina?

Sputnik 24.09.2018
Jedan od najistaknutijih britanskih matematičara, Majkl Atija, tvrdi da je pronašao dokaz za Rimanovu hipotezu - jedan od šest matematičkih problema za čije je rešenje predviđena nagrada od milion dolara, a koji je skoro 160 godina izluđivao… »