Izvor: BBC News arhiva vesti 13.11.2018

Gruevski tvrdi da je pobegao, Mandić i Knežević „nisu uspeli"

BBC News 13.11.2018
Bivši makedonski premijer tvrdi da je u Budimpešti iako nema pasoš. Bez te isprave, crnogorska opozicija nije uspela da napusti zemlju. Nekadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski tvrdi da je u Budimpešti gde namerava da traži politički azil… »

Požari u Kaliforniji: Najmanje 42 ljudi izgubilo život u plamenu

BBC News 13.11.2018
Požar u kampu na severu Kalifornije po broju žrtava prevazišao je nesreću iz 1933. u Grifit parku. Još trinaest tela je pronađeno u Kaliforniji, čime je broj žrtava požara u ovoj državi dostigao 42, kažu zvaničnici. Pronađena su tela u… »

Aung San Su Ći: Amnesti Internešnal povukao priznanje liderki Mjanmara

BBC News 13.11.2018
Amnesti navodi da su duboko zabrinuti zbog pasivnog držanja političarke prema progonu muslimanskih Rohindži. Organizacija za ljudska prava Amnesti Internešnal saopštila je da je oduzela prestižnu nagradu „Ambasador savesti" od Aung San Su Ći… »

Istraga o nepoznatim letelicama u blizini irske obale

BBC News 13.11.2018
Neidentifikovani leteći objekti su navodno bili veoma svetli i leteli dva puta brže od brzine svetlosti. Irske vazduhoplovne vlasti istražuju navode o jarkom svetlu i NLO objektima viđenim u blizini jugozapadne obale Irske. Sve je počelo u 6 i 47… »

SPC na strani Moskve u sporu sa Carigradom

BBC News 13.11.2018
Sinod Srpske pravoslavne crkve ne podržava odluke carigradske patrijaršije u vezi sa autokefalnošću ukrajinske pravoslavne crkve. Od izbijanja raskola između patrijaršija u Moskvi i Carigradu pojedini velikodostojnici srpske crkve su u izjavama… »

Sukobi na granici Gaze i Izraela

BBC News 13.11.2018
Talas žestokog nasilja usledio je nakon raskrinkavanja tajne izraelske vojne operacije. Sukobi između izraelskih i palestinskih pripadnika militantnih grupa izbili su dan nakon što je nekoliko militanata i jedan izraelski vojnik ubijeno tokom tajne… »

BBC profil: Aung San Su Ći

BBC News 13.11.2018
Bi-Bi-Sijev profil Aung San Su Ći, lidera Nacionalne lige za demokratiju i defakto lidera Mjanmara. Aung San Su Ći - poznata i kao „Dama" - defakto je na čelu Mjanmara. Ustav ne dozvoljava da i zvanično postane predsednik zemlje, pošto njena deca… »

Sten Li: Genije koji nam je otkrio svet superheroja

BBC News 13.11.2018
Sten Li je zaslužan što smo zakoračili u svet superheroja. Američki pisac stripova Sten Li je bio čovek koji je stvorio superheroje. Mnogi se dive čoveku koji je svojim likovima dao izuzetne moći i svakodnevne glavobolje - i tako stvorio formulu… »

Mladi u Srbiji: posao samo uz partiju, iako ne veruju nikome

BBC News 13.11.2018
Većina mladih u Srbiji ne veruje nijednom političaru i nijednoj državnoj instituciji. Luka Rašković ima 27 godina. Iz Beograda je, ima pank bend i uskoro će da se oženi. A posle? Ko zna. Inostranstvo verovatno, iako ne bi da ne mora. Jedan od… »

Jelena Lengold: Umetnik mora da se izdigne iznad politike

BBC News 13.11.2018
Spisateljica Jelena Lengold dobitnica je nagrade čitalaca za najbolju evropsku kratku priču. Evropska nagrada za književnost dodeljuje se već deset godina i povodom ovog jubileja konzorcijum koji stoji iza ove nagrade, pozvao je dosadašnje dobitnike… »