Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 13.02.2019

Hrvatski veteran i aktivista osuđen zbog uzvikivanja da je Tuđman 'ratni zločinac'

Slobodna Evropa 13.02.2019
Splitskom ratnom veteranu i građanskom aktivisti Zoranu Ercegu, koji je na otkrivanju spomenika prvom predsjedniku Hrvatske u Zagrebu uzvikivao da je Franjo Tuđman - "zločinac", određena je kazna od 15 dana zatvora, uslovno 12 mjeseci. To znači da u… »

Trineast poginulih u nesreći autobusa na putu Skopje-Tetovo

Slobodna Evropa 13.02.2019
Trinaest putnika je poginulo, a više od 25 je ozlijeđeno nakon što je autobus s 50 putnika sletio sa cestu Skopje-Tetovo i prevrnuo se u provaliju kod sela Laskartzi, u blizini Karpalaka. Broj ubijenih i ozlijeđenih večeras potvrdio je ministar… »

Ambasada SAD: Sporazum sa Srbijom omogućava ekstradicije

Slobodna Evropa 13.02.2019
"Ažurirani ugovor stvara formalni mehanizam, ovlašćujući i Srbiju i Sjedinjene Države da izruče begunce koji su u drugoj zemlji optuženi ili osuđeni za vršenje ozbiljnih zločina, kako bi im bilo suđeno ili da bi služili kaznu. Ažurirani… »

SDA, HDZ i SNSD činiće buduću vlast u BiH, najavljeno u Sarajevu

Slobodna Evropa 13.02.2019
Delegacije Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice danas su u Sarajevu razgovarale o budućoj koaliciji na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Kako je rečeno nakon sastanka, buduću vlast će činiti SDA, HDZ i SNSD, a o… »

Advokati: Tužilaštvo da sasluša Kneževića video linkom

Slobodna Evropa 13.02.2019
Advokatski tim Duška Kneževića predao je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) prijedlog da predsjednik Atlas Grupe bude saslušan preko video linka ili zamolnim putem preko nadležnih državnih organa Velike Britanije. Advokati smatraju da je… »

Pismo Guterresu da je na snazi ime Sjeverna Makedonija

Slobodna Evropa 13.02.2019
Skopje i Atena poslali su jučer zajedničko pismo glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu u kojem su ga obavijestili o datumu stupanja na snagu Prespanskog sporazuma. Ministarstvo vanjskih poslova Makdeonije kaže da će o nazivu izmjene imena u… »

Tači: Ukloniti smetnje za nastavak dijaloga sa Srbijom

Slobodna Evropa 13.02.2019
Predsednik Kosova Hašim Tači održao je redovni sastanak sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom. Oni su se složili da je od suštinskog značaja da se uklone sve smetnje za nastavak dijaloga sa Srbijom i da se otvori put postizanju mirovnog… »

Isprika Tajanija pred Evropskom pučkom strankom

Slobodna Evropa 13.02.2019
Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani u srijedu se nakon susreta s hrvatskim i slovenskim zastupnicima Europske pučke stranke ispričao i izrazio duboko žaljenje zbog svojih izjava prigodom Dana sjećanja u Basovizzi. "Iskreno žalim i… »

Hrvatska i Srbija: Ažurirati spiskove optuženih i osuđenih za ratni zločin

Slobodna Evropa 13.02.2019
Otvorenost za konstruktivnu suradnju i zajednički rad na rješavanju otvorenih pitanja, prenio je poruke sa svog susreta sa izaslanstvom Ministarstva pravosuđa Republike Srbije predvođenom ministricom pravosuđa Nelom Kuburović hrvatski ministar… »

Davor Dragičević: Uzeli ste mi Đakca, uzet ću vam sve

Slobodna Evropa 13.02.2019
Davor Dragičević, otac stradalog Banjalučanina Davida objavio je emotivnu poruku na društvenim mrežama na kojima se odnedavno ponovo aktivirao nakon što je napustio BiH, a policija za njim raspisala potragu. " Evo i godina će kako mi te nema. Uzeli… »