Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 13.02.2019

Markovina: Djeca ovdje žive uz fašističke grafite i prijetnje

Slobodna Evropa 13.02.2019
Maternji jezik mladih na prostorima Zapadnog Balkana je engleski i oni će, nezainteresirani za bilo kakva dešavanja u svojim zemljama, koje doživljavaju kao neperspektivne, otići. To je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio historičar iz… »

SAD: Bivša agentica optužena za špijunažu u korist Irana

Slobodna Evropa 13.02.2019
Bivša agentica američke vojne kontraobavještajne službe optužena je u SAD za špijunažu za račun Irana i odavanje podataka o bivšim kolegama, saopćilo je Ministarstvo pravosuđa. Monica Witt optužena je da je prebjegla u Iran 2013., iz… »

Merkel: Ima još posla do uređenog Bregzita

Slobodna Evropa 13.02.2019
Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da "ima još da se radi" ne bi li se dogovorio uređeni Bregzit, iako ističe vreme predviđeno za istupanje Velike Britanije iz EU. "I dalje žalimo zbog istupanja Velike Britanije, ali to je realnost… »

Takse ugrožavaju odnose Kosova sa SAD

Slobodna Evropa 13.02.2019
Odnosi Kosova sa međunarodnom zajednicom počeli su da se pogoršavaju, ocenjuju analitičari u Prištini. Do toga je došlo nakon što premijer Ramuš Haradinaj odbija da suspenduje odluku o carini od 100 odsto na robu iz Srbije i iz BiH, što je uslov… »

Gej je sve više OK

Slobodna Evropa 13.02.2019
Deceniju od rađanja LGBT pokreta u Crnoj Gori, prvih povorki ponosa koje su obilježili nasilje i neredi, dugih godina neprihvatanja i nasilja nad pripadnicima te populacije, Crna Gora i njeno društvo su, čini se, na putu da promijene dosadašnji… »

Istok Ukrajine: 'Izgubljen momentum' i približavanje liniji kontakta

Slobodna Evropa 13.02.2019
Visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija (UN) konstatovao je na zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN-a da su mirovni pregovori za Ukrajinu i implementacija sporazuma iz Minska iz februara 2015. godine, kako je naveo, "izgubili momentum" i da niti jedna od dvije… »

May: Vlada ne želi odgoditi Brexit

Slobodna Evropa 13.02.2019
Britanska premijerka Theresa May izjavila je da njena vlada nije promijenila svoju poziciju i da ne želi odgoditi datum Brexita prediviđen za 29. marta kada Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Evropsku uniju. Šef britanskog pregovaračkog tima za Brexi… »

Nemački novinari solidarni sa napadnutim kolegama u Srbiji

Slobodna Evropa 13.02.2019
Nemačko udruženje novinara uputilo je pismo Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) u kojem se izražava podrška i solidarnost zbog učestalih pritisaka i napada na novinare u Srbiji, saopšteno je danas. "Sa velikom zabrinutošću smo saznali da… »

Rezolucija Evropskog parlamenta: Bez odlaganja formirati vlasti u BiH

Slobodna Evropa 13.02.2019
Evropski parlament je danas u Strazburu usvojio Rezoluciju o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, u kojoj se izražava zabrinutost zbog izrazitog usporavanja reformskog procesa, do kojeg je došlo zbog "neslaganja među partijama i veoma… »

Veći dio opozicije bojkotuje sednicu Skupštine Vojvodine

Slobodna Evropa 13.02.2019
Većina opozicionih stranaka bojkotuje današnju sednicu Skupštine Vojvodine sledeći poteze svojih partijskih kolega iz Skupštine Srbije. Sednici na kojoj poslanici treba da ramotre desetak predloga odluka, osim vladajuće koalicije predvođene Srpskom… »