Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 13.02.2019

Danas se obilježava Svjetski dan radija

Slobodna Evropa 13.02.2019
Danas, 13. februara se obilježava Svjetski dan radija, i to u spomen na dan kada je UN počeo s emitiranjem radijskog programa , 13. februara 1946. godine, s porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”. Svjetski dan radija… »

Svako četvrto selo u Srbiji nestaje

Slobodna Evropa 13.02.2019
Svakom četvrtom selu u Srbiji preti nestanak u narednih 15 godina, pokazuju zvanična demografska istraživanja. Problem koji traje decenijama država će pokušati da reši formiranjem nacionalnog Tima za spas sela, koji bi ovih dana trebalo da počne… »

Saudijski kralj i prestolonaslednik podržali palestinsku državu

Slobodna Evropa 13.02.2019
Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman izrazio je podršku Rijada za osnivanje nezavisne palestinske države s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, javila je Vafa, zvanična agencija Palestinske uprave. "Saudijski prestolonaslednik potvrdio… »

Španjolski premijer u problemu zbog proračuna, izgledni izvanredni izbori

Slobodna Evropa 13.02.2019
Španjolski premijer Pedro Sanchez (Sančes) mogao bi biti primoran da raspiše prijevremene parlamentarne izbore ako katalonske separatističke stranke danas ne podrže, kako se očekuje, prijedlog proračuna manjinske socijalističke vlade, prenosi AP… »

Netanyahu potvrdio udar na Siriju

Slobodna Evropa 13.02.2019
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu (Netanjahu) potvrdio je da je Izrael izveo vojni udar na sirijski dio Golanske visoravni u ponedjeljak i time nastavio odstupati od ranije izraelske politike neizjašnjavanja o aktivnostima u toj susjednoj zemlji. "Mi… »

Kina: Informacija o sastanku sa opozicijom u Venezueli lažna vijest

Slobodna Evropa 13.02.2019
Kina je saopštila da su "lažne vijesti" novinski izvještaji o tome da su kineske diplomate razgovarale sa predstavnicima opozicije u Venecueli kako bi zaštitili kineske investicije u toj zemlji. List "Vol strit žurnal" objavio je da su kineske… »

Zbog štrajka zatvoren vazdušni prostor iznad Belgije

Slobodna Evropa 13.02.2019
Svi letovi ka Belgiji i iz te zemlje otkazani su danas zbog generalnog štrajka radnika, saopštila je belgijska kontrola leta. Letovi su otkazani sinoć u 22 časa u okviru štrajka koji će trajati 24 časa. Tri sindikata pozvala su na opšti štrajk… »

Američki general: Severna Koreja ne ograničava nuklearni program

Slobodna Evropa 13.02.2019
Visoki zvaničnik američke vojske general Robert Abrams izjavio je da nije video nijednu aktivnost Severne Koreje na ograničenju programa nuklearnog naoružanja od junskog samita predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una… »

Medijsko nasilje nad ženama

Slobodna Evropa 13.02.2019
Da li ste ikada pročitali vijest da je muž ubio svoju suprugu i pomislili: 'Ko zna zbog čega ju je ubio'? Kao odgovor na gotovo svakodnevne medijske naslove i naslovnice u kojima se, prema nalazima stručnjakinja, podstiče seksizam, stereotipno… »

Kazahstanski protesti sve jači nakon smrti pet devojčica

Slobodna Evropa 13.02.2019
Kazahstan se još uvek miri sa tragedijom koja se dogodila 4. februara, kada je petoro dece, iz iste porodice, poginulo dok su njihovi roditelji odrađivali noćnu smenu, piše Radio Slobodna Evropa. Pet sestara, od jedne do trinaest godina, spavale su… »