Nova stranka: Odgovoriti na zahteve zaposlenih u Gradskom centru za socijalni rad

Beta 26.02.2019

Nova stranka (NS) zatražila je danas da ministarstvo i Grad hitno odgovore za zahteve zaposlenih u Gradskom centru za socijalni rad Beograda, koji su, predvođeni UGS Nezavisnost, pre četiri dana započeli štrajk, uz jasnu poruku da ne odustaju od svojih legitimnih zahteva, ali i apel na hitnu izmenu manjkavosti aktuelnih propisa koji dovode u pitanje ne samo kvalitet rada zaposlenih, već i kvalitet života korisnika njihovih usluga.

Gradski odbor NS podsetio je da zaposleni zahtevaju od nadležnih, pored isplate dugovanja i bolje uslove rada, obezbeđivanje dovoljnog broja izvršilaca, smanjenje bezbednosnih i zdravstvenih rizika, kao i poboljšanje međuljudskih odnosa.

Glavni problem su, kako je navedeno, pogrešno postavljeni delovi važećih zakona o radu i o socijalnoj zaštiti, kao i kolektivnih ugovora i pravilnika o radu, prema kojima država od 2011. godine ima obavezu da isplaćuje nadoknade, ali, kako je za period od 2011. do 2015. dugovanje zastarelo, država će se razdužiti samo za poslednje četiri godine.

"Stoga moramo da se zapitamo po kom to osnovu pojedina potraživanja države od građana zastarevaju nakon čak 10 godina, dok je rok za potraživanja pojedinaca od države ili poslodavca i više nego upola manji", upitala je Nova stranka.

"Da ne pominjemo nemali broj slučajeva sa tragičnim posledicama u pomenutim centrima o kojima stalno slušamo u javnosti, kao i visoke skale na lestvici stresa koje ovakva vrsta posla nosi sa sobom. Zaposlenima u Centrima za socijalni rad zato je najmanje potrebna još i borba sa birokratskim propisima koji nemaju sluha za realan život, a ponajmanje sa državom koja se konstantno udaljava od svojih građana", istakla je Nova stranka.

Ova stranka je još jednom upozorila nadležne u upravi glavnog grada, kao i ministarstvo za rad, da u što kraćem roku odgovore na zahteve zaposlenih u Gradskom centru za socijalni rad, ne bi li oni sa svojim radom nastavili normalno, a njihovi štićenici što manje osetili posledice po kvalitet svog svakodnevnog života.

(Beta, 02.26.2019)

Ključne reči

Pročitajte još

Politika, najnovije vesti »