BBC vesti na srpskom

Tramp: Vreme je da SAD priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni

Izrael je osvojio ovu oblast u ratu sa Sirijom pre više od 50 godina, a od 1981. na toj teritoriji primenjuje svoje zakone.

BBC News 21.03.2019
Izraelski vojnici na Golanskoj visoravni
Reuters
Izraelski vojnici na Golanskoj visoravni

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je došlo vreme da SAD prizna suverenitet Izraelu nad Golanskom visoravni koju je ova država osvojila u ratu sa Sirijom 1967. godine.

Tramp je na Tviteru napisao da je ta visoravan „strateški i bezbednosno važna za državu Izrael i za stabilnost regiona".

Izrael primenjuje svoje zakone na Golanskoj visoravni od 1981. godine, ali vlade ostalih država nisu priznavale taj suverenitet.

Sirija je decenijama unazad tražila način da vrati kontrolu nad tom oblašću.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se, takođe preko Tvitera, zahvalio Trampu.

„U trenutku kada Iran pokušava da iskoristi Siriju kao platformu za uništenje Izraela, predsednik Tramp je nedvosmisleno priznao suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni", napisao je on.

Za sada još nema reakcije sirijske vlade.

Šta je Golanska visoravan?

Politički i strateški značaj ove oblasti prevazilazi njenu geografsku veličinu.

Golanska visoravan se prostire na 1.200 kvadratnih kilometara, a nalazi se 60 kilometara jugozapadno od sirijske prestonice, Damaska.

U završnoj fazi rata 1967. godine Izrael je zauzeo najveći deo oblasti, a šest godina kasnije porazio je Sirijce u pokušaju da vrate kontrolu.

Tehnički gledano - ove dve zemlje se i dalje zvanično nalaze u ratu, a posmatrači Ujedinjenih nacija su i dalje u oblasti.

(BBC News, 03.21.2019)

BBC News

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Svet, najnovije vesti »