Ne davimo Beograd: Javni izvršitelji nisu opravdali svoje postojanje, treba ih ukinuti

Beta pre 10 dana

Inicijativa Ne davimo Beograd osudila je danas nasilje izvršitelja nad građanima ocenivši da javni izvršitelji nisu opravdali svoje postojanje i da ih treba ukinuti, a poslove izvršenja sudskih presuda vratiti državi.  

"Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine, ne rešava adekvatno postojeće probleme, već ih pogoršava. Uz pomoć ovog zakona u budućnosti, čak i odbrane koje su do sada koliko – toliko pomagale ugroženima, sada postaju prekršaj za koji su predviđene velike novčane kazne", piše u saopštenju Inicijative.

Navodi se da je u poslednja dva dana došlo do "eskalacije nasilja nad građanima" od strane javnih izvršitelja koji rade "protiv većine u društvu za bogatu i korumpiranu manjinu čiji su deo".

"Uvedeni kako bi sudove rasteretili predmeta koji čekaju izvršenje, sada imamo obrnutu situaciju – u sudovima su nagomilani predmeti zbog postupanja izvršitelja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da "deo krivice" snose i policija, vatrogasci i druge službe koje "asistiraju izvršiteljima u njihovim pljačkaškim poduhvatima".

(Beta, 09.11.2019)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »