Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 02.11.2019

Nadal odustao, Đoković i Shapovalov u finalu Pariza

Al Jazeera 02.11.2019
U finalu ATP turnira iz serije Masters 1000 u Parizu igrat će Srbijanac Novak Đoković i Kanađanin Denis Shapovalov. U finalu ATP turnira iz serije Masters 1000 u Parizu igrat će Srbijanac Novak Đoković i Kanađanin Denis Shapovalov. Đoković je u… »

Jak zemljotres pogodio centralnu BiH

Al Jazeera 02.11.2019
Pomjeranje tla je registrovano u 15:13 minuta po lokalnom vremenu, a epicentar se nalazio 85 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva. Zemljotres jačine 5,1 stepeni po Rihteru, kako je prvobitno zabilježio Euromediteranski seizmološki centar (EMSC)… »

Ruska crkva prekida dijalog s poglavarom Grčke crkve

Al Jazeera 02.11.2019
Ruska pravoslavna crkva obustavlja ekumenski dijalog sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom Drugim. Ruska pravoslavna crkva saopćila je da obustavlja ekumenski dijalog sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom Drugim, izjavio je šef… »

Mali: U napadu ubijeni deseci vojnika

Al Jazeera 02.11.2019
Napad na vladine snage dogodio se na sjeveru zemlje na teritoriji na kojoj djeluju Al-Kaida i ISIL. Najmanje 53 vojnika i jedan civil ubijeni su u petak u napadu na jednu vojnu lokaciju na sjeveru Malija, saopštila je danas vlada te zemlje, prenosi… »

Hong Kong: Policija ispalila suzavac na demonstrante

Al Jazeera 02.11.2019
Mnoštvo koje se brzo kreće ide prema parku kroz trgovačku četvrt Causeway Bay. Hongkonška policija ispaljivala je u subotu suzavac na hiljade protuvladinih demonstranata, od kojih su mnogi u crnom i nose maske, u parku Victoria, mjestu gdje se… »

Najbogatiji Britanci se sele iz zemlje bude li Corbyn premijer

Al Jazeera 02.11.2019
Advokati i računovođe najbogatijih britanskih porodica rekli su da su bili 'preplavljeni' pozivima milijardera i milionera koji su tražili pomoć i savjete u izboru zemlje preseljenja. Najbogatiji ljudi u Velikoj Britaniji spremni su da odmah napuste… »

Italijanski teretnjak spasio 200 migranata

Al Jazeera 02.11.2019
Kako bi obeshrabrila dolazak migranata, Italija je zabranila pristajanje humanitarnim brodovima za spašavanje. Privatna grupa za pomoć saopštila je da je italijanski teretni brod Aso Trenta spasio blizu 200 migranata u vodama kraj Libije. Alarm… »

Turska ne želi biti 'hotel' za pripadnike ISIL-a

Al Jazeera 02.11.2019
'Neprihvatljivo i neodgovorno' je što su evropske zemlje ukinule državljanstvo osumnjičenicima za pripadnost ISIL-u. Turska je u subotu kritizirala evropske zemlje koje su odlučile ukinuti državljanstvo zarobljenim osumnjičenicima grupe Islamska… »

Borci iz egipatskog Sinaja prisegnuli novom vođi ISIL-a

Al Jazeera 02.11.2019
Egipatske kopnene i zračne snage početkom prošle godine pokrenule su veliku ofenzivu na Sjeverni Sinaj. Podružnica Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) s egipatskog poluostrva Sinaja prisegnula je novome vođi kojega je skupina imenovala nakon… »

Lavrov: Baghdadi je bio američki izum

Al Jazeera 02.11.2019
ISIL je počeo napredovati nakon ilegalne okupacije u Iraku, propasti iračke države, rekao je Lavrov. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je kako je lider organizacije Islamska Država Iraka i Levanta (ISIL) Abu Bakr al-Baghdadi bio… »