Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 02.11.2019

Kineski Fosun kupio brand 'Thomasa Cooka'

Al Jazeera 02.11.2019
Transakcija predviđa i kupovinu drugih prava intelektualnog vlasništva, kao što su računi na društvenim mrežama. Kineska grupacija Fosun objavila je da je kupila brand turističke kompanije "Thomas Cook" za 13 milijuna eura, više od mjesec dana… »

Palestinac poginuo u izraelskom zračnom udaru na Gazu

Al Jazeera 02.11.2019
U izraelskim zračnim udarima poginuo je jedan Palestinac, dok su dvije osobe ranjene od šrapnela. Jedan Palestinac poginuo je danas u izraelskom zračnom napadu u Gazi, do kojeg je došlo nakon što su Palestinci lansirali rakete prema Izraelu… »

Urbane šume, spas za svjetske metropole

Al Jazeera 02.11.2019
Kada bi se u svim većim gradovima zasadilo jedno drvo po glavi stanovnika, stvorila bi se velika ekološka barijera oko gradova. Kada se 2007. godine čuveni italijanski arhitekta Stefano Boeri našao zbog poslovnih prilika u najluksuznijem emiratskom… »

Španski premijer odbacuje veliku koaliciju s konzervativcima

Al Jazeera 02.11.2019
Španski socijalistički premijer Pedro Sanchez odbacio je mogućnost velike koalicije s konzervativnom Narodnom strankom. Španski socijalistički premijer Pedro Sanchez odbacio je mogućnost velike koalicije s konzervativnom Narodnom strankom nakon… »

Macron naredne sedmice u posjeti Kini

Al Jazeera 02.11.2019
Macrona će u ponedjeljak uveče u Šangaju dočekati kineski predsjednik Xi Jinping na Sajmu uvoza robe. Francuski predsjednik Emmanuel Macron boraviće od ponedeljka do srijede u drugoj posjeti Kini, gdje će promovisati francuske proizvode, posebno… »

Malezija: Ako EU stopira palmino ulje, kupujemo avione iz Rusije

Al Jazeera 02.11.2019
Malezija i Indonezija snabdijevaju palminim uljem skoro 90 posto cjelokupnog svjetskog tržišta. Premijer Malezije Mahathir Mohamad izjavio je da je njegova zemlja spremna da u potpunosti obustavi kupovinu aviona iz Evrope i pređe na ruske letjelice u… »

Kolači u svemiru: Na ISS poslana mikrovalna pećnica

Al Jazeera 02.11.2019
Astronauti bi trebali testirati kako visoke temperature i nulta gravitacija utječu na oblik i konzistenciju kolača. Mikrovalna pećnica poslana je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) kako bi astronauti mogli provesti pokuse s kolačima, prenosi BBC… »

O muslimanima i muškarcima: Demoniziranje rasnog drugog

Al Jazeera 02.11.2019
Ove godine neka djeca u SAD-u neće slaviti Noć vještica. Svakog 31. oktobra u SAD-u se vojska glukoznih vampira počinje skupljati oko sumraka. Ova lakrdijaška parada kostimirane djece ide od vrata do vrata tražeći slatkiše tokom nedvojbeno… »

SAD: Kašnjenje s uspostavom vlasti slabi kapacitete BiH u oblasti terorizma

Al Jazeera 02.11.2019
Loša saradnja različitih agencija i institucija otežava donošenje snažnijih mjera i borbu protiv terorizma u BiH, navodi State Department. Kašnjenje s uspostavom vlasti i loša saradnja različitih agencija i institucija otežava donošenje… »

Civilno društvo - od servisa do uznemiravanja vlasti

Al Jazeera 02.11.2019
Razlika između nevladinih udruga i političkih stranaka nije u tome što se stranke bave politikom, a udruge ne. Hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije Dubravka Šuica nakon saslušanja u Europskom parlamentu dobila je na kraju… »