Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 02.11.2019

Kako spriječiti izumiranje Bosne i Hercegovine

Al Jazeera 02.11.2019
Prema projekciji UN-a, broj stanovnika BiH će do 2050. godine pasti za 18,2 posto. Da ljudi masovno bježe s Balkana, tražeći sreću koja je s ovih prostora iščezla prije nekoliko decenija u naletu najgoreg nacionalizma, nije nikakva nova… »

Sirija: Deseci žrtava u napadu na tržnicu

Al Jazeera 02.11.2019
U napadu na tržnicu u Tal Abyadu poginulo je najmanje 13 civila, saopćilo je tursko Ministarstvo odbrane. U bombaškom napadu YPG/PKK na tržnici u sirijskom Tel Abyadu poginulo je najmanje 13 civila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske, javlja… »

Slučaj Ljubić: Početak pravne države ili politički pritisak na Tužilaštvo

Al Jazeera 02.11.2019
Neprovođenje odluka sudova u BiH treba kažnjavati, ali se tom problemu ne smije prilaziti selektivno. Neprovođenje odluka sudova u Bosni i Hercegovini treba kažnjavati, ali se tom problemu ne smije prilaziti selektivno. Smatraju to sagovornici Al… »

Je li Trump u pravu u vezi mira na Bliskom istoku?

Al Jazeera 02.11.2019
Predlaganjem sporazuma umjesto pokušaja posredovanja između dvije strane, Trump bi mogao uspostaviti model koji bi slijedli njegovi nasljednici. Povlačeći američke vojnike iz sjeverne Sirije, američki predsjednik Donald Trump je još jednom… »

Johnson u izbornom govoru hvalio svoj sporazum o Brexitu

Al Jazeera 02.11.2019
Johnson je ranije obećavao izlazak Velike Britanije iz EU-a sa ili bez sporazuma 31. oktobra. Britanski premijer Boris Johnson stavio je postignuti sporazum o Brexitu u središte svoje izborne kampanje i odbacio poziv na izborni pakt sa strankom Brexit… »

Strogim kaznama protiv opasnih prehrambenih proizvoda

Al Jazeera 02.11.2019
Borbi protiv prevaranata u prehrambenoj industriji, ali i onih koji na tržište plasiraju neadekvatne proizvode priključila se i Hrvatska. Za ljudsko zdravlje opasne pojave plasiranja na tržište mesa bolesnih životinja ili prehrambenih proizvoda… »

Šušnjarova 'živa lomača': Tri mjeseca zatvora po spaljenom čovjeku

Al Jazeera 02.11.2019
Radomir Šušnjar dobio je 20 godina za ubistvo 57 nedužnih civila, među kojima je dvoje djece, Elma i Ensar. Mnogo teže je zamisliti ovog Radomira Šušnjara kako pali djecu - kako doslovno spaljuje jednu djevojčicu od pet godina koja se zove Elma i… »

Sukobili se irački demonstranti i snage sigurnosti, luka i dalje zatvorena

Al Jazeera 02.11.2019
Demonstranti su zapalili gume i postavili betonske blokove, bijesni su zbog nasilnog pokušaja njihovog rastjerivanja. Hiljade demonstranata u subotu su blokirale sve ceste koje vode do glavne zaljevske luke Um Qasr nakon što su snage sigurnosti otvorile… »

Njegić: Nekada se prema filmu odnosilo s puno više ljubavi i poštovanja

Al Jazeera 02.11.2019
'Regionalne filmove ne uspoređujem s europskim i svjetskim', kaže filmski kritičar Marko Njegić. Marko Njegić jedan je od filmskih kritičara (iz Hrvatske) koji o filmu piše sa velikom pasijom i znanjem. U razgovoru za portal Al Jazeera Balkans… »

Heiko Maas zahvalio Evropi i pozvao na veće zajedništvo

Al Jazeera 02.11.2019
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zahvalio je Evropljanima na doprinosu ponovnom ujedinjenju Njemačke. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zahvalio je Evropljanima na doprinosu ponovnom ujedinjenju Njemačke i istodobno pozvao na… »