Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 02.11.2019

Trump imenovao novog čelnika domovinske sigurnosti

Al Jazeera 02.11.2019
Američki predsjednik Donald Trump je imenovao je Chada Wolfa za novog vršitelja dužnosti ministra domovinske sigurnosti. Američki predsjednik Donald Trump u petak navečer imenovao je Chada Wolfa za novog vršitelja dužnosti ministra domovinske… »

Klimatski samit UN-a bit će održan u Madridu

Al Jazeera 02.11.2019
Španija se ponudila za domaćina samita u decembru nakon što je predsjednik Čilea otkazao domaćinstvo zbog protesta. Globalni klimatski sastanak Ujedinjenih naroda sljedećeg mjeseca bit će održan u Madridu nakon što je prethodni domaćin Čile… »

British American Tobacco optužen za prisilni dječiji rad

Al Jazeera 02.11.2019
Objavljeno je da su poljoprivrednici u Malaviju bili prisiljeni zapošljavati svoju djecu kako bi ispunili zahtjeve izrabljivačkih ugovora. Kompanija British American Tobacco (BAT) se brani od optužbi da se koristi prisilnim dječijim radom, nakon što… »

Estonija: Robot asistirao tokom hirurške operacije

Al Jazeera 02.11.2019
Robot je uspješno pomagao timu hirurga u Centralnoj bolnici u Tallinnu tokom operacije u predjelu kičme. U bolnici u Tallinnu, glavnom gradu Estonije, prvi put korišten je robot tokom hirurškog zahvata. Robot je pomagao timu hirurga u Centralnoj… »

Velika Britanija: Mobilna igrica ruši predrasude o islamu

Al Jazeera 02.11.2019
Nekoliko muslimana i kršćana iz Velike Britanije osmislili su igricu kako bi doprinijeli borbi protiv predrasuda o islamu. Nekoliko mladića, muslimana i kršćana, iz Velike Britanije osmislili su mobilnu igricu kako bi dali svoj doprinos borbi protiv… »

Finska protiv kockanja, želi ograničiti reklamiranje

Al Jazeera 02.11.2019
Posljednjih godina kockanje je sve popularnije u ovoj nordijskoj zemlji, zbog čega su vlasti odlučile krenuti u borbu protiv te vrste ovisnosti. Finske vlasti planiraju donijeti određene mjere u okviru borbe protiv ovisnosti o kockanju u toj zemlji… »

Jesu li Osmanlije osvojile ili oslobodile srednjovjekovnu Bosnu?

Al Jazeera 02.11.2019
Za historičare nema dileme da je Bosna 'osvojena', ali se u ideološkim mitologizacijama taj događaj često opisuje kao 'oslobođenje'. Svaka generacija ima legitimno pravo gledati na prošlost iz rakursa vlastite historijske situacije, a interpretacije… »