Donatori prikupili 1,15 milijardi evra za pomoć Albaniji posle zemljotresa, Srbija obećala 2 miliona

Beta 17.02.2020

Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji "Zajedno za Albaniju" prikupljeno je ukupno 1,15 milijardi evra za pomoć toj zemlji posle zemljotresa u novembru, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji na kraju donatorske konferencije danas u Briselu.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici EU, zemalja članica i partnera sa Zapadnog Balkana, predstavnici međunarodnih organizacija i međunarodnih finansijskih institucija, uključujući UN i Svetsku banku.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je suma za obnovu njegove zemlje posle novembarskog zemljotresa prikupljena na donatorskoj konferenciji daleko premašila očekivanja.

Na konferenciji za medije, po završetku donatorske konferencije, Rama je izrazio ogromnu zahvalnost predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i istakao da je ona ključna za ono što se danas desilo odnosno za to što je Albanija dobila mnogo veću pomoć nego što je očekivala.

"I 40 odsto prikupljene sume bio bi uspeh - ovo je magično", rekao je albanski premijer nakon što je na donatorskoj konferenciji "Zajedno za Albaniju" prikupljeno 1,15 mlijardi evra.

Fon der Lajen je rekla da je srećna što je međunarodna zajednica snažno podržala obnovu Albanije i da je ponosna što je inicijativu za organizaciju skupa pokrenula Evropska unija.

"Međunarodna zajednica je pokazala da Albanija nije sama a EU da je prijatelj (Albanije) i da se ponaša solidarno i odgovorno", istakla je šefica EK.

Srbija obećala dva miliona evra za pomoć Albaniji posle zemljotresa

Na donatorskoj konferenciji u Briselu za pomoć Albaniji u obnovi posle zemljotresa Srbija je od zemalja iz regiona obećala najveću pomoć, od dva miliona evra.

Premijerka Ana Brnabić je danas u Briselu na donatorskoj konferenciji "Zajedno za Albaniju" istakla i da je Srbija spremna da i dalje pomogne Albaniji.

Crna Gora je najavila pomoć Albaniji za obnovu od 200.000 evra, što sa ranijom pomoći koja je već upućena čini, kako je rekao predsednik te zemlje Milo Đukanović, oko 750.000 evra.

Sevrna Makedonija je obećala pomoć od 100.000 evra, Kosovo 200.000 evra uz ranijih 500.000 evra a Bosna i Hercegovina 50.000 evra.

Evropska komisija obećala je 100 miliona evra a među članicama bloka veći donatori su Italija sa 21 milion i Nemačka sa 11 miliona.

(Beta, 02.17.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »