DJB predlaže zakon o Kosovu po modelu odnosa Danske i Farskih Ostrva

Beta 27.02.2020

Poslanici pokreta Dosta je bilo (DJB) u Skupštini Srbije uputili su u skupštinsku proceduru Predlog zakona o Kosovu i Metohiji koji, kako tvrde, za cilj ima rešavanje pitanja statusa Kosova u skladu sa Ustavom Srbije, međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U saopštenju navode da je osnov tog zakona presek Ustava Srbije i Rezolucije 1244, a model rešenja je odnos Danske i Farskih Ostrva - koja sebe smatraju nezavisnom državom, a Danska ih vidi kao svoju lokalnu samoupravu.

"Donošenjem Zakona o KiM, koristeći model Farskih ostrva, a i mnoge druge primere koji postoje u svetu, Srbija može bez promene Ustava, poštujući Rezoluciju 1244, da podvede Kosovo pod svoj ustavno-pravni poredak. Saglasnost Albanaca za ovo nije potrebna", naglašava DJB.

Obrazlažu da taj Predlog zakona određuje sva pitanja, od državljanstva i ličnih karata, do podele/teritorijalne organizacije Kosova, Zajednice srpskih opština, statusa četiri opštine na severu Kosova, sva poreska pitanja, pitanja penzija i socijalne zaštite, obrazovanja, članstva u međunarodnim organizacijama, sportskim organizacijama, itd.

"Takođe se definiše platforma za sve dalje pregovore s Prištinom oko svih spornih pitanja, kao što su pitanja imovine i teritorijalne organizacije autonomne pokrajine. Osim ovih spornih pitanja, Srbija nema nijedan razlog da potpisuje bilo kakav obavezujući sporazum sa Prištinom. O stolici tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama ne može biti reči. Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije i tako će i ostati", istakao je taj pokret.

(Beta, 02.27.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »