OPEK i Rusija razmatraju rešenje krize na tržištu nafte

Beta 04.04.2020

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija žele da nastave razgovore o rešavanju krize na tržištu nafte zbog pada cena i pandemije korona virusa, ali je sastanak o tome, predviđen za ponedeljak, verovatno biti odložen.

Taj vanredni video-sastanak trebalo bi da bude o velikom smanjenju proizvodnje od deset miliona barela nafte dnevno, pomenuo je u petak ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvori bliski OPEK-u preneli su Frans pres da će sastanak predviđen u ponedeljak biti odložen za nekoliko dana, pošto još nisu utvrđene cifre o kojima treba da se pregovara.

Prevelika proizvodnja nafte u svetu, u kombinaciji s ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, dovela je do pada cene nafte na najniži nivo od 2002. godine.

Saudijska Arabija je 2. aprila zatražila hitan sastanak članica OPEK-a i proizvođača nafta koji nisu u toj grupi. Nekoliko nedelja pre toga je počeo rad cenama s Rusijom zbog kojeg je vrednost nafte potonula, prenela je agencija AP.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je nedavno da očekuje da će Saudijska Arabija i Rusija okončati rat cena i drastično smanjiti proizvodnju.

On je tada naveo da bi proizvodnja nafte mogla da bude smanjena za 15 miliona barela.

(Beta, 04.04.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »