BBC vesti na srpskom

Požari u Amazoniji: Najviše vatre u poslednjih 13 godina

Veliki skok broja požara na samom početku sezone pokazuje da bi situacija u Amazoniji mogla da bude gora nego 2019. godine.

BBC News 03.07.2020
Požari u Amazonu obeležili su 2019. godinu
AFP
Požari u Amazonu obeležili su 2019. godinu

Požari u brazilskoj prašumi Amazoniji povećani su u junu mesecu za gotovo 20 odsto - što je najviši nivo u jednom mesecu za 13 godina, pokazuju vladini podaci.

Sa takvim porastom na početku sušne sezone, postoji velika bojazan da bi ovogodišnji požari mogli da nadmaše katastrofu iz 2019. godine.

Aktivisti kažu da pandemija korona virusa pogoršava problem.

Oni veruju da će kontrola nelegalnih seča biti još manja u ovim uslovima.

Mnoge šumske požare u zemlji namerno su pokrenuli oni koji nelegalno seku šumu, kao i poljoprivrednici koji žele brzo da očiste površine.

Brazil ima drugi najveći broj smrtnih slučajeva od korona virusa na svetu, posle SAD, a postoji i zabrinutost da bi povećani dim mogao da ima štetan uticaj na disanje pacijenata sa virusom.

U junu je Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) zabeležio 2.248 požara putem satelitskih snimaka, za razliku od 1.880 požara, koliko ih je bilo u junu 2019. godine.

Ovaj broj se obično povećava tokom jula, avgusta i septembra.

„Ne možemo da dozvolimo da se situacija od 2019. godine ponovi", rekao je Mauricio Vojvodić, izvršni direktor nevladine organizacije Svetskog fonda za zaštitu prirode u Brazilu, za list Folha de Sao Paulo optuživši vladu za neaktivnost.

Prošlogodišnji požari su dostigli vrhunac u avgustu, sa 30.901 požara - što je trostruko više u odnosu na isti period prethodne godine.

Požari 2019. godine doveli su do protesta u zemlji i na međunarodnom nivou, uz pretnje novčanim kaznama stranih vlada i osudom ekološke politike predsednika Žaira Bolsonara.

Predsednika su kritikovali da je smanjio finansiranje Ministarstva za zaštitu životne sredine i ohrabrio poslovanje nauštrb očuvanja prirode.

BBC analiza BBC je 2019. pokazala da se nagli pad broja novčanih kazni zbog kršenja mera očuvanja životne sredine tokom njegove administracije poklopio sa porastom požara.

Međutim, predsednik je uporno odbacivao kritike iz inostranstva.

„Određene zemlje, umesto da pomažu... ponašale su se nepošteno i u kolonijalističkom duhu", rekao je u septembru, označavajući kao „zabludu" da su Amazon pluća sveta.

Amazon - koji obuhvata više država Južne Amerike, ali je 60 odsto u Brazilu - je vitalna zaliha ugljen-dioksida koji usporava tempo globalnog zagrevanja.

U Amazonu živi oko tri miliona vrsta biljaka i životinja, kao i oko milion starosedelačkog stanovništva.

Prošle godine BBC je objavio kako u Amazonu svakog minuta nestane šume veličine fudbalskog terena, a to pokazuju satelitski podaci.

Naučnici kažu da bismo mogli da budemo blizu „prelazne tačke", a to je trenutak kada će se priroda potpuno promeniti.

To će se dogoditi kada ukupno krčenje šuma dostigne između 20 i 25 odsto - što bi moglo da se dogodi u narednih 20 ili 30 godina.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.u

(BBC News, 07.03.2020)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »