BBC vesti na srpskom

Protesti u Beogradu: Kako su reporterke i snimatelji N1 izneli noć između 7. i 8. jula na svojim leđima

Događaje ispred Narodne skupštine u Beogradu prenosila je uživo televizija N1 i njene četiri reporterke.

BBC News 08.07.2020
Zapaljeni kontejneri ispred zgrade Radio-televizije Srbije
BBC
Radio-televizija Srbije nije imala prenos uživo

U noći između 7. i 8. jula ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu bacani su suzavci, policija je tukla neke od okupljenih, demonstranti su upali u Skupštinu, zapaljena su policijska vozila, a dešavanja su mogli su da isprate gledaoci televizija N1 i Al Džazire.

Izveštavanje četiri reporterke televizije N1 - Jelene Zorić, Tatjane Aleksić, Žakline Tatalović i Sanje Sovrlić izazvalo je reakcije i pohvale na društvenim mrežama, a prema rečima jednog korinsika Tvitera, „televizija N1 pokazala je kako novinarstvo treba da izgleda".

Reporterke i snimatelji ove televizije na svojim leđima - i bukvalno - izneli su nemirnu noć u programu koji je emitovan uživo.

Na terenu su bile i tri ekipe Al Džazire - Đorđe Kostić na Fejsbuk lajvu među demonstrantima, Jelena Glušac se uključivala za servis ovog medija na engleskom jeziku, dok je Marko Subotić izveštavao za balkanski servis.

https://www.facebook.com/edhem.foco/posts/2624179797901723

Iz mase su i za BBC na srpskom izveštavali Jovana Georgievski, Slobodan Maričić i Stefan Veselinović.

Novinari BBC na srpskom posle demonstracija
BBC
Novinari BBC na srpskom posle demonstracija

Dok je na Prvom programu Radio-televizije Srbije emitovan kineski film, Jelena Zorić je s velikim crnim rancem na leđima jurila po terenu i progutala mnogo suzavca.

Ona i njen snimatelj prvi su stigli na teren, a kasnije su im se tokom noći pridružile ostale reporterske ekipe te televizije.

„To je naš posao"

Dan posle demonstracija, Jelena Zorić kaže da „suzavac i dalje radi svoje", da je malo umorna, ali da je zadovoljna što su novinarke i snimatelji radili u interesu gledalaca N1.

„Više puta sam iskusila suzavac, ali nisam odavno. Ljut je i plače se, ne može da se diše, blokira pluća i u jednom momentu imate utisak da će vam pluća eksplodirati, da ne možete da udahnete i izdahnete. Lice počne da vas pecka, počinjete da plačete, a svi vam govore da ne pipate oči, a jedino što želite je da obrišete suze", kaže Jelena Zorić za N1.

Kaže da je nije bilo strah, jer je radila „svoj posao".

„Radili smo naš posao. To je moj posao. Prosto, demonstranti su tu, policija je tu, suzavac, kamenice, sve to dotiče i jedne i druge, a na posletku dotiče i novinare, a mi smo radili naš posao", kaže Zorić za BBC na srpskom.

Da su samo radile ono što i inače, kaže i Tatjana Aleksić.

„Koliko god da to sa strane izgleda kao neki neverovatan podvig, to je u suštini naš posao. Kao što lekari idu u bolnicu i vozač autobusa vozi autobus, to je naš posao, mi to radimo. Nekad je to konferencija za novinare predsednika, a nekad su to demonstracije, policija i suzavac. Nema tu prostora za strah", kaže Aleksić za BBC na srpskom.

Da se Jelena Zorić uplašila samo u jednom trenutku, mogli su da osete gledaoci u jednom trenutku.

„Uplašila sam se u jednom momentu - kada se neki beli džip zaleteo niz Takovsku ulicu u blizini RTS-a zaleteo u grupu demonstranata. Ja sam odskočila u stranu, a demonstranti su povukli snimatelja", kaže Zorić.

„Nisam videla dok sam se uključivala kako se neko zaleće i približava i očekivala sam da će zastati kad bude video prepreku, međutim on je tada ubrzao. To je bio jedini momenat kada sam se uplašila, jer sam shvatila da postoje neki ljudi koji su spremni na nešto gore te večeri", dodaje Zorić.

Program je nastavljen bez prekida, a Zorić kaže da je nijedna reporterka televizije N1 nije ispustila mikrofon, te da nijedan snimatelj nije ispustio kameru da bi se odmorio i sebi pomogao.

„Svi su radili sve vreme i radili su ono što građani očekuju od novinara - da im prenesu pravo stanje stvari sa lica mesta, da budu što profesionalniji i nepristrasniji."

Najteže joj je bilo da gleda sukob istog naroda - policajaca i demonstranata.

Aleksić kaže da je u ovakvim situacija najvažnije biti oprezan i sve dobro proveriti i promisliti pre nego što bilo šta kažete u živom programu.

„Najvažnije je da kada bežiš vodiš računa da sve što izgovoriš bude tačno, da u program ne odu polu informacije. To je noćas bilo dosta izazovno."

Šta kažu društvene mreže?

Društvene mreže od noćas „bruje" o radu novinarki na terenu.

Prema rečima jednog korisnika Tvitera, „Jelena Zorić posle ovog izveštavanja ima više vojnog iskustva od ministra Vulina".

U državi koja je 93. od 180 rangiranih država na listi slobode medija Reportera bez granica, u kojoj napadi na medijske radnike nisu retkost, novinarstvom se češće bave žene, a neki od novinarki i novinara drugih medija odali su priznanje ekipama N1 na društvenim mrežama.

Posebni komentari stižu na račun toga što su na terenu bile žene.

Aleksić kaže da je možda neopravdano na Tviteru bilo pitanja gde su reporteri, gde su muškarci.

„Što se N1 tiče, to je bio splet okolnosti. Neplanirano je tako ispalo. To ne znači da naše kolege ne bi radile jednako dobro u tim okolnostima, tako se jednostavno namestilo", kaže Aleksić.

„Mi smo tim koji funkcioniše, nevezano da li je neko žena ili muškarac. Sinoć je tako ispalo. Bio je sa nama i kolega Mladen Savatović, koji je prenosio slike i naravno naši snimatelji", navodi Aleksić za BBC na srpskom.

Nekima je, ipak, i zasmetao način na koji se komentariše rad reporterki.

A neki su se prisetili i kako su drugi mediji ranije izveštavali sa sličnih događaja.

Bilo je onih koji su se, kažu, podsetili kako novinarstvo treba da izgleda, dok su neki od mlađih novinarki i novinara poželeli da budu Jelena Zorić.

Protest je održan u danu kada je u Srbiji zabeležen najveći broj umrlih od korona virusa, a predsednik Aleksandar Vučić najavio nove mere, među kojima je i zabrana okupljanja više od pet ljudi, kao i policijski čas predstojećeg vikenda.

Neki od okupljenih nisu nosili maske, a jedna od reporterki N1 podsetila je jednog od sagovornika da treba da nosi masku.

Na kraju burne noći, Tatjana Aleksić odjavila je program i na Tviteru.

Dešavanja u noći između 7. i 8. jula mogli ste da pratite i na društvenim mrežama BBC-ja na srpskom, zahvaljujući ekipi koja je bila na terenu.

https://www.facebook.com/BBCNewsnasrpskom/posts/1240064676325424

korona virus
BBC
Banner
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.08.2020)

BBC News

Povezane vesti »

Komentari

Društvo, najnovije vesti »