BBC vesti na srpskom

Kina: Video igra povučena zbog skrivene poruke u melodiji napisane Morzeovim kodom

Poruka je bila skrivena u melodiji, napisana uz pomoć Morzeove azbuke.

BBC News 22.07.2020  |  Vesti sa svih strana... - BBC
Centralna Vlada Kine kritikovala je aktiviste u Hongkongu, nazvavši ih separatistima
EPA
Centralna Vlada Kine kritikovala je aktiviste u Hongkongu, nazvavši ih separatistima

Popularna video igra je povučena u Kini nakon što su korisnici interneta otkrili da je muzički direktor napisao pesmu koja sadrži Morzeov kod sa skrivenom pro-demokratskom porukom za Hongkong.

Prema pisanju kineskog lista Global Tajms, muzička ritam igra Cytus II koji je kreirao tajvanski studio Rajark Gejms, uklonjena je iz kineskih onlajn prodavnica aplikacija.

Do ovoga je došlo nakon što su korisnici interneta otkrili spornu pesmu muzičkog direktora iz Hongkonga ICE, pravo ime Vilson Lam, na njegovom nalogu na servisu Saundklaud.

Numera pod nazivom Telegraf 1344 7609 2575 je prvobitno objavljena u martu, ali nakon što su korisnici otkrili da sadrži Morzeov kod sa porukom „Oslobodite Hongkong, revolucija našeg doba", zahtevali su da bude uklonjena.

Kineski onlajn „zid"

Nije poznato ko je uspeo da dešifruje poruku, i mala je verovatnoća da je bilo ko u Kini uspeo, kako su Saundklaud i Jutjub blokirani u ovoj zemlji.

Štaviše, ovo otkriće je izazvalo burnu diskusiju na kineskom mikroblogu Sina Veibo.

„Osoba koja je ovo otkrila je zaista neverovatna", napisao je jedan korisnik, zaradivši više od 200 lajkova. Drugi su se divili „inteligenciji" i „veštini" onoga ko je uspeo da dešifruje Morzeov kod.

Mnogi korisnici van Kine su takođe ostavljali komentara na Fejsbuk stranici Vilsona Lama, zahvaljujući mu što podržava honkonške aktiviste.

Poruke pro-demokratske podrške Hongkongu su cenzurisane u Kini. Centralna Vlada Kine kritikovala je aktiviste u Hongkongu, nazvavši ih separatistima, koji su često „nasilni" i mogu da nanesu veliku štetu Kini.

Lam je potom na Fejsbuku objavio da podnosi ostavku. U izjavi navodi da je njegova pesma „dovela do rasprave među korisnicima interneta".

Takođe je dodao da pesma predstavlja njegovu „privatnu aktivnost" i da „nema nikakve veze sa Rajark Gejmsom", podnevši ostavku „koja odmah stupa na snagu".

Predstavnici Rajark Gejmsa u Kini, Dragonest Gejms, takođe su objavili saopštenje u kom navode da će „dalja saradnja sa umetnikom biti obustavljena. Izvinjavamo se zbog uticaja i oštro osuđujemo postupak kompozitora".

Lamova pesma je uklonjena sa Saundklauda, ali se može naći na Jutjubu.

Istraživanje Morzeovog koda

Morzeov kod je metod telekomunikacije osmišljen 1837. godine i sastoji se od niza tačaka i crta. Igrao je ključnu ulogu u transatlantskoj komunikaciji, kao i tokom Prvog svetskog rata.

Neke popularne britanske TV serije su koristile Morzeov kod u uvodnim špicama.

Izveštavaju Keri Alen, Alistar Kolman


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.22.2020)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »