Trupna protivvazduhoplovna odbrana ima značajnu ulogu u čuvanju našeg neba: Modernizovani PASARS-16 je baziran na topu „Bofors“ 40 mm (foto)

Pravda 24.08.2020  |  Pravda
Trupna protivvazduhoplovna odbrana ima značajnu ulogu u čuvanju našeg neba: Modernizovani PASARS-16 je baziran na topu…

Trupna protivvazduhoplovna odbrana (PVO) ima veoma bitnu ulogu u zaštiti sopstvenih jedinica i važnih objekata od napada iz vazdušnog prostora, te joj se posvećuje sve više pažnje, baš kao i modernizaciji protivavionskih sistema, među kojima je i PASARS. Protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS-16, oruđe bazirano na topu „Bofors“ 40 mm, od prvog prikazivanja javnosti do danas doživelo je nekoliko faza modernizacije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Prevashodna namena sistema PASARS je zaštita kopnenih jedinica Vojske Srbije, prvenstve no oklopno-mehanizovanih i artiljerijsko-raketnih jedinica tokom izvođenja borbenih dejstava, kao i odbrana važnih objekata i instalacija od dejstva iz vazdušnog prostora. Ovaj sistem efikasan je u borbi protiv bespilotnih letelica, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, niskoletećih aviona, kao i za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi. Procesom modernizacije postignuto je

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »