Lutovac: Predstavnici EU da se aktivno uključe u posredovanje za stvaranje uslova za fer izbore

Beta 19.09.2020

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas Evropsku uniju da se "aktivno uključi u posredovanja u stvaranju uslova za poštene i slobodne izbore" u Srbiji, "poput onog u Severnoj Makedoniji ili u Crno Gori".

"Razgovori koje smo do sada imali i na kojima smo već učestvovali nisu bili suštinski usmereni ka tome, više su bili fingirani, pre svega u želji vlasti da se prikaže kao neko ko stremi normalizaciji odnosa, ko želi da prikaže odnose boljim nego što jesu", rekao je predsednik DS Zoran Lutovac, na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, "razgovori - da, ali razgovori sa jasnom agendom, sa merljivim, proverljivim rezlutatima i sa dobrom voljom i posredovanjem EU, jer samo takvi razgovori imaju smisla".

DS, rekao je Lutovac, "još jednom poziva predstavnike EU da zajednički radimo na tome da stvorimo pretpostavke i uslove za demokratizaciju Srbije".

Lutovac je istakao i da DS smatra da bi spoljna politika Srbije trebalo da počiva "na jednom stubu - na EU".

"Dobri odnosi sa drugima se podrazumevaju, ali nikako se ne mogu stavljati u istu ravan sa našim odnosima sa EU, naročito jer je naš spoljnopolitički prioritet, koji niko nije doveo u pitanje, integracija u EU", rekao je Lutovac, navodeći i da smo svedoci da je proces pridruživanja usperen i zapravo zaustavljen.

Kako je dodao, razlog je jasan, "vlast nije zaintersovana da uspostavi vladavinu prava i nezavisno sudstvo", bez čega, kao i slobodnih medija, ne može biti slobodnih izbora.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije, on je naveo da već osam godina država "tumara".

"Posle svakog spoljnopolitičkog kontakta Aleksandra Vučića, nekad premijera, nekad predsednika, svi pitaju - gde se Srbija nalazi na tom putu, koji je to spoljno politički put", rekao je Lutovac.

Zoran Lutovac pozvao je danas njene članove, simpatizere i sve građane da se pridruže lekarima okupljenim u inicijativi Ujedinjeni protiv kovida "koji će 26. septembra izaći na ulice da izraze svoj protest i iskažu podršku" kolegama smenjenim jer su izneli svoje mišljenje.

"Protest i solidarnost moraju biti naš odgovor na bezakonje. Moramo zaštiti one koji su spremni da se odupru lažima i samovolji. Zato pozivam građane da se solidarišu sa lekarima koji su smenjeni jer su potpisli peticiju i izneli svoj stav kroz otvoreno pismo Vladi", rekao je Lutovac, na konferenciji za novinare.

Lutovac je danas pozvao Upravni odbor Radio televizije Srbije (RTS) da na konkursu za generalnog direktora izabere kandidata koji, osim profesionalnih kriterijuma, treba da ima građansku hrabrost i čast da učini da ta medijska kuća "istinito, objektivno informiše umesto što je servis jednog čoveka".

Prema njegovim rečima, "ukoliko se to ne desi, tražićemo razrešenje članova Upravnog odobra jer su zloupotrebili svoje funkcije opstrukcijom izbora generalnog direktora RTS".

"Upozoravamo da ćemo kao krajnju meru pozvati građane na razne oblike građanskog pritiska zbog ovakvog načina upravljanja RTS-om", rekao je Lutovac.

On je naveo da se došlo da podataka da je "RTS novac kojim ga finansiraju građani preusmeravao na finansiranje tabloida koji dezinformišu građane".

"Građani ne treba da plaćaju servis koji ta sredstva preusmerava na one koji dezinformišu građane", rekao je Lutovac.

On je podsetio i da je prošlu godinu dana od hapšenja radnika Krušika Aleksandra Obradovića "koji je proganjan umesto da bude primer herojskog čina u Srbiji i primer kako se bori za svoju državu".

Kako je rekao, da ga "potpuno ne bi progutao mrak spasila ga je javnost".

Član DS Srđan Milivojević rekao je da se zahvaljujući Obradoviću "u proteklih par meseci javilo na desetine uzbunjivača", kao i da je DS prikupila ove slučajeve.

"Mi ne svojatamo politički Obradovića, ali ćemo pažljivo pratiti da li će protiv njega biti podignuta optužnica, da li će biti i dalje predmet političke hajke i progona i pružićemo mu svu neophodnu zaštitu", rekao je Milivojević.

(Beta, 09.19.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »