Fabrici u razgovoru sa Selakovićem pozdravio odluku Vlade Srbije da smiri tenzije sa Crnom Gorom

Beta 30.11.2020

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici danas je na sastanku sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem pozdravio odluku Vlade Srbije da smiri tenzije i očuva dijalog u odnosima sa Crnom Gorom, saopštilo je Ministartsvo spoljnih poslova.

"Poštovanje dobrosusedskih odnosa i regionalna saradnja su kamen temeljac procesa proširenja EU", izjavio je Fabrici.

Fabrici je pozdravio kontinuiranu posvećenost Beograda dijalogu sa Prištinom uz posredovanje EU i podršku specijalnog predstavnika EU i ohrabrio Srbiju da nastavi aktivno da radi na regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

Selaković je istakao da se Srbija, kada je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom, zalaže za dijalog i kompromis, uz primenu dogovora koji su postignuti pre sedam i po godina, poput onih o Zajednici srpskih opština.

Ambasador EU je predao Selakoviću pismo čestitke visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Borelja i komesara Varhejija na početku njegovog mandata sa željama za dobru saradnju i podršku u postizanju strateškog cilja Srbije, a to je članstvo u EU. 

On je podsetio da je Srbija već važan partner u zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici i da pruža dragocen doprinos misijama i operacijama EU.

Istakao je da se od Srbije, kao pristupne zemlje, očekuje da postupno uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije u skladu sa svojim strateškim ciljem pristupanja.

Selaković je poručio da je saradnja Srbije sa EU i punopravno članstvo izraz strateškog opredeljenja i prirodne pripadnosti naše zemlje evropskoj porodici, i da je evropska budućnost Zapadnog Balkana važna za stabilnost celog regiona.

Kako je istakao, Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih segmenata našeg društva, prvenstveno vladavini prava.

(Beta, 11.30.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »