NKD: Stranke opozicije za promenu izbornog sistema, uz strah da vlast i to može zloupotrebiti

Beta 19.01.2021

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša saopštila je danas da su se stranke koje su se odazvale na njen upitnik o izbornom sistemu, izjasnile da su za njegovu promenu.

NKD je naveo da su upitnik i poziv na javno izjašnjavanje poslati na adrese političkih organizacija nacionalnog, regionalnog, lokalnog i manjinskog tipa, onih koji učestvuju ili su učestvovale u prethodnom sazivu nacionalne Skupštine.

Većina je za promenu pre izbora 2022. dok ostali imaju bojazan da će vlast zloupotrebiti proces, pa su za promenu posle izbora, saopštila je NKD.

Navela je da odgovore nisu dostavili predstavnici vlasti - Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS), ali ni opozicione Demokratska stranka (DS) i Stranka slobode i pravde (SSP).

Iz Narodne stranke su naveli da su za promenu i uvođenje presonalizovanog proporcionalnog sistema.

Dveri su takođe za hitnu promenu, zalažu se za kombinaciju proporcionalnog i većinskog u kojem bi Srbija bila podeljena u više izbornih jedinica sa proporcionalnim sistemom i otvorenim listama gde bi građani mogli i da biraju poslanike čime bi dobili "narodnu, a ne partijsku skupštinu".

Nova stranka (Nova) i Pokret slobodnih građana (PSG) su za promenu, ali posle vanrednih izbora 2022.

Argumenti Nove su: eventualna zabluda birača o uslovima i izborima zbog kratkog roka, kao i to da vlast ne ume to da obavi na valjan, transparentan i neutralan način.

U PSG smatraju da je izvesna manipulacija i zloupotreba ove inicijative od strane SNS i njenog predsednika.

Drugačiji ugao dala je Partija radikalne levice: ona je za promenu izbornog sistema iz korena i odmah, ali pre svega mehanizma finansiranja izbornih aktivnosti i političkog organizovanja. Smatraju da ti troškovi moraju biti prilagođeni ustavnom pravu građana da biraju i budu birani, pa će tek tada promena biti suštinska.

Za promenu pre 2022. su i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i Zelena stranka.

Demokratska stranka Srbije (DSS) je za većinski sistem, a Pokret Oslobođenje saglasan je da građani treba da biraju poslanike po imenu i prezimenu, ali ne žele da pregovaraju ni sa kim o onome što je Ustavom garantovano - slobodnim izborima.

NKD je podsetio da je potpredsednica SSP Marinika Tepić u debati o izbornom sistemu "predočila skepsu" o promeni pre 2022.

Iz grupacije oko Nebojše Zelenovića rekli su da pišu program i da će uskoro zauzeti stav o izbornom sistemu, a načelno su za promenu.

NKD je navela da su "predstojeći pregovori u trouglu vlast-opozicija-Evropska unija (EU) prilika da se tema promene izbornog sistema nađe na stolu", pa je isti zahtev kao i strankama, upućen i predstavnicima EU - Vladimiru Bilčiku i Tanji Fajon, kao i poslaničkim grupama u Evropskom parlamentu.

(Beta, 01.19.2021)

Niš »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »