Sindikat SSSK: Kolektivni ugovor u kragujevačkom FCA pokušaj kompanije da uspori pokretanje štrajka

Beta 25.02.2021

Kolektivni ugovor koji je potpisan u Fijat krajsler automobili Srbija (FCA) je pokušaj te kompanije da uspori pokretanje štrajka, nepreciznim procedurama učini štrajk spornim, a sadrži i materijalna uslovljavanja, ocenili su danas u Savezu samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK).

Kolektivni ugovor sa FCA je krajem prošle godine potpisao Samostalni sindikat te kompanije, dok njihove kolege iz sestrinske firme "Fijat plastik" nisu pristale zbog stavke o odricanju od prava na štrajk.

Navodeći da su zbog toga radnici kažnjeni umanjenjem zarada, radnici firme "Fijat plastik" su u generalnom štrajku od 18. februara.

U Kolektivnom ugovoru u koji je SSSK imao uvid, navodi se obaveza poštovanja socijalnog đaloga, rešavanje eventualnih sporova mirnim putem, odnosno arbitražom.

U slučaju da ovu klauzulu ne ispoštuje sindikat, potpisnik ugovora, poslodavac, će biti "oslobođen obaveza" u vezi sa pravima koja su data u većem obimu nego što je po pozitivnim propisima Srbije.

Kako su naveli u SSSK, reč je o pravima na regres za godišnji odmor, topli obrok, bonus, kao i pravima i naknadama u vezi sa aktivnostima sindikalista.

Predvijeno je da se, dok se ne postigne pozitivno rešenje, obe strane obavezuju da se "uzdrže od bilo kojih aktivnosti koje mogu da negativno utiču na poslovanje i uslove rada kao i odnose između strana".

Dodaje se da će se sindikat uzdržati od "jednostranih konfliktnih inicijativa kojima se remeti redovan proces rada".

Predsednik SSSK Jugoslav Ristić je rekao agenciji Beta da, ipak, nije moguće nižim pravnim aktom, kao što je Kolektivni ugovor, poništiti viši, kao što je Zakon o štrajku.

On je rekao da "jedino važe procedure predviđene Zakonom o štrajku".

On navodi da je još značajnije što Zakon o štrajku predviđa, da se štrajk pokreće odlukom sindikata ili odlukom većine radnika.

"Većina radnika, može bez saglasnosti sindikata da pokrene štrajk, a to moze da bude i deo dogovora radnika i rukovodstva sindikata", kazao je Ristić.

On je dodao da u FCA ima još dva registrovana sindikata, koji mogu svojim odlukama da pokrenu štrajk, a da bi sindikat pokrenuo štrajk ne mora da bude reprezentativan.

"Sve su to putevi kojim sindikat potpisnik Kolektivnog ugovora, može po skraćenom postupku da pokrene štrajk, a da ne prekrši ni jednu odredbu Kolektivnog ugovora", rekao Ristić.

On kaže da je bolje da se FCA bavi time da obezbedi uslove kojima bi radnici bili zadovoljni, a ne kako će da ih "prevari", jer je to "politika kratkog daha”".

Menadžer za ljuske resurse kompanije FCA u Kragujevcu Nikola Jerotijević nije želeo da odgovara na pitanja Bete u vezi sa Kolektivnim ugovorom i uputio na PR službu kompanije.

(Beta, 02.25.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »