BBC vesti na srpskom

Referendum u Švajcarskoj: Glasači podržali zabranu pokrivanja lica u javnosti

Referendum, koji je predložila krajnje desničarska partija, mogao bi da utiče na muslimanke koje pokrivaju lice u javnosti.

BBC News 07.03.2021
A poster promoting "Yes to the burka ban" is seen in Oberdorf, in the canton of Nidwalden, Switzerland, 16 February 2021
EPA
Plakati Švajcarske narodne partije priikazuju ženu sa crnim nikabom i natpisom „Stop ekstremizmu!" i „Zaustavimo radikalni islam"

Švajcarci su tesnim rezultatom glasanja na referendumu zabranili pokrivanje lica u javnosti, a to podrazumeva i zabranu burke ili nikaba koje nose muslimanke.

Zvanični rezultati pokazuju da je za novo pravilo u nedelju glasalo 51.2 odsto, naspram 48.8 odsto glasača koji su bili protiv.

Predlog za referendum iznela je desničarska Narodna partija Švajcarske (SVP), čiji je slogan kampanje bio „Stop ekstremizmu".

Iz vodeće islamske organizacije u Švajcarskoj kažu da je ovo „mračan dan" za muslimane.

„Današnja odluka otvara stare rane, ojačava princip pravne nejednakosti i šalje jasnu poruku isključivana muslimanske zajednice", navodi se u saopštenju Centralnog saveta muslimana.

Dodaju i da će tražiti da se ova odluka preispita na sudu.

BBC dopisnik iz Ženeve Imodžen Foulks kaže da rezultat nije ispunio očekivanja SVP-a, jer su se nadali velikoj većini, ali je dovoljan da se zabrana pokrivanja lica u javnosti upiše u ustav Švajcarske.

Švajcarska vlada je kritikovala zabranu, navodeći da nije na državi da uređuje šta će žene nositi.

Prema istraživanju Univerziteta u Lukarnu, skoro niko u Švajcarskoj ne nosi burku, a samo oko 30 žena nosi nikab. Od 8.6 miliona ljudi, koliko živi u Švajcarskoj, oko pet odsto čine muslimani, koji uglavnom dolaze iz Turske, Bosne i Kosova.

Velovi kojima se pokrivaju muslimanke
BBC

Švajcarci odlučuju o pitanjima državnog uređenja kroz sistem direktne demokratije - glasanjem na redovnim državnim ili regionalnim referendumima o različitim pitanjima.

Ovo nije prvi put da je islam bio predmet referenduma u Švajcarskoj. Građani su 2009. glasali suprotno savetima vlasti i zabranili izgradnju minareta - takođe na predlog Narodne partije Švajcarske za koju su minareti znak islamizacije.

U predlogu na referendumu u nedelju se islam nigde direktno ne pominje, a predloženo je da se na taj način spreči da nasilni demonstranti na ulicama nose maske. Ipak, referendum je postao poznat kao „zabrana burke".

Volter Vobman, predsednik komiteta za referendum i poslanik SVP-a, pre glasanja je pokrivanje lica muslimana opisao kao „simbol ekstremnog političkog islama koji je sve izraženiji u Evropi i koji nema mesta u Švajcarskoj".

„U Švajcarskoj je tradicija da pokazujemo lice. To je znak osnovne slobode", rekao je.

Iz međunarodne organizacije za ljudska prava Amnesti internešnl protive se zabrani i kažu da je to „opasna politika koja krši prava žena, slobodu izražavanja i slobodu veroispovesti".

Pokrivanje lica islamskom odećom u javnosti bila je kontroverzna tema i u još nekoliko evropskih zemalja.

Francuska je zabranila potpuno prekrivanje lica u javnosti 2011. godine, dok su Holandija, Danska, Austrija i Bugarska usvojile delimične ili potpune zabrane.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 03.07.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »