Bregu: Više preduzetnica i radnica može da poveća BDP na Zapadnom Balkanu (VIDEO)

Beta 08.03.2021

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je danas rekla da više preduzetnica i radnica može povećati BDP na Zapadnom Balkanu i do 20 odsto."Rodne predrasude još nisu nestale, ali uvek ima onih koje se 'bore' protiv njih i u tome uspevaju. Mi, kao region, treba da smo svesni da povećanje ženskog preduzetništva i učešća žena u radnoj snazi može doneti povećanje BDP-a na Zapadnom Balkanu i do 20 odsto", rekla je Bregu, navodi se u saopštenju RCC.

Bregu je navela primer preduzetnice iz Srbije Zoje Kukić koja je suosnivačica Startita i potpredsednica za digitalnu transformaciju u Signetvorldu (SignetWorld). Sa preduzetnicima, investitorima, organizacijama koje pomažu mala, tek osnovana preduzeća i dobro organizovanim i finansijski zdravim firmama ona radi na jačanju i rastu njihovog poslovanja u novom digitalnom svetu.

Zoja je nedavno, zajedno sa prijateljicama iz Urugvaja i Južne Afrike, pokrenula ŠiRoks Global (SheRocks Global), internetsku podkast zajednicu žena iz celog sveta koja "savršeno prikazuje nesavršene žene iz svih delova sveta sa zadatkom da se smanji pritisak s kojim se žene stalno suočavaju, a to je da jednostavno nisu dovoljne", navodi se u tekstu.

"Moj glavni savet je da budete autentične. Čućete mnogo saveta o tome kako treba da se oblačite, kako da se ponašate, šta da kažete, ali, iz mog iskustva, samo će nam autentičnost omogućiti da budemo srećne na duže staze. I samo onda kada budete autentične možete uneti najbolje od sebe u svoj posao, ali i u prvatni život. Trik koji pomaže da u tome i uspete je da se okružite ženama kojima je ugodno u vlastitoj koži i koje su svesne svojih vrlina, ali i svojih mana", rekla je Zoja.

RCC je u decembru 2020. godine, zajedno sa UNDP-om pokrenuo inicijativu pod nazivom "Ekonomsko osnaživanje žena: Područja zajedničkog delovanja na Zapadnom Balkanu".

U okviru inicijative postavljeno je pet glavnih prioriteta: povećanje ženskog preduzetništva; smanjenje rodnih razlika u digitalizaciji i nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici; priznavanje i preraspoređivanje neplaćenog rada i ulaganje u negu i zaštitu; promocija žena na rukovodećim mestima i promocija pristupa dostojanstvenom radu: transformacija javnog i privatnog sektora radi postizanja rodne ravnopravnosti - navodi se u saopštenju.

(Beta, 03.08.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »