Šib: Značaj reformi u oblasti vladavine prava i sloboda medija kao preduslov demokratije

Beta 24.03.2021

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izrazio je nadu da će ove godine biti više dinamike na planu evropskih integracija Srbije, ističući značaj neophodnih reformi u oblasti vladavine prava i slobode medija kao preduslova demokratije.

"Očekivanja su očigledna i izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama je u tom smislu je nedvosmislen i pravi orijentir gde ima nedostataka koje treba ukloniti", rekao je Šib za N1.

Navodeći da je Srbija "na pola puta ka članstvu u EU", Šib je ohrabrio vladu u Beogradu da nastavi sa sprovođenjem reformi.

On je rekao da je važno primeniti novu metodologiju proširenja čiji je cilj da pregovori o pristupanju budu efikasniji i da mu je drago da je Srbija prihvatila novu metodologiju.

"Suština se neće promeniti. To je sprovođenje reformi, pre svega vladavina prava, to su ključne reforme. Radi se o tome da se poboljša političko upravljanje procesom između Srbije i članica EU", dodao je.

Šib je rekao i da je "što se tiče pristupanja EU sloboda medija suštinski deo vladavine prava".

"Postoji izvesni napredak, postoji medijska strategija i radna grupa, međutim, sve institucije moraju da zažive u praksi i to bi trebalo da se desi. Sloboda medija, bezbednost novinara i civilno društvo su glavni stubovi. Mediji moraju da postavljaju kritična pitanja", naveo je ambasador.

Povodom međustranačkog dijaloga, Šib je rekao da se nada da će biti uspešan.

"Akteri treba da sednu za sto i razgovaraju, ja mogu da naglasim ono što je važno, a to je da i opozicija bude zastupljena u parlamentu, jer je važna raznolikost mišljenja i da što više stranaka učestvuje na slobodnim i fer izborima", rekao je Šib.

Šib je rekao da ocekuje važan plus za ceo region Zapadnog Balkana kada je reč o evropskim integracijama.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Šib je rekao da mora doći do kompromisa, da se radi o normalizaciji i sveobuhvatnom sporazumu, da je presudna politička volja i da strane treba da konstruktivno da pristupe pregovorima.

Prema njegovim rečima, Zajednica srpskih opština je važna tema i tu se mora doći do rešenja.

Ambasador je takođe istakao značaj imunizacije u borbi protiv pandemije korona virusa i rekao su i on drugi službenici Ambasade Nemačke primili revakcinu.

(Beta, 03.24.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »