Vučić: Zeman je možda prvi ali ne i poslednji predsednik koji će se izviniti za bombardovanje

Beta 18.05.2021

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predsednik Češke Miloš Zeman možda prvi, ali ne i poslednji lider jedne zemlje koji će uputiti izvinjenje srpskom narodu zbog NATO bombardovanja 1999. godine.

Odgovarajući na pitanja novinara u Pragu, Vučić je ocenio da Zemanovo izvinjenje kao predsednika Češke ima "ogromnu" težinu, jer dolazi od "vrhunskog intelektualca" i "legendarnog političara koji se ne plaši da iskaže drugačije stavove od popularnog javnog mnenja".

"To je čovek koji je dva puta na svoje ime pobedio na izborima u Češkoj, koji uživa ogroman ugled u svetu. Mislim da ne postoji ništa važnije nego da se kaže da možda jeste prvi, ali da nije poslednji predsednik koji će uputiti izvinjenje, a to su upravo njegove reči. Siguran sam da će u budućnosti biti mnogo onih koji će smeti da kažu ono što je danas izgovorio Zeman", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je od predsednika Češke dobio podršku za nastavak dijaloga sa Prištinom.

"Upoznao sam ga sa našom željom da dođemo do kompromisa, ali i da je za tango potrebno dvoje. Mi ne tražimo da dobijemo sve, već samo pravdu i mogućnost da ne izgubimo sve, a da drugi dobije sve. Mislim da je to više nego fer", rekao je Vučić.

Dodao je da su mu češki zvaničnici potvrdili da će "najsnažnije" podržati evropski put Srbije.

Vučić: Zahtev Prištine govori o aroganciji tamošnjih vlasti

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zahtev Prištine da se manastir Visoki Dečani izuzme sa liste najugroženije evropske baštine govori o aroganciji tamošnjih vlasti.

Vučić je rekao novinarima u Pragu da će Srbija pružiti potpunu podršku i pomoć da Visoki Dečani ostanu na toj listi, ocenjujući da je to "najugroženiji spomenik".

"Za nas je važno da Dečani pripadaju srpskoj istoriji i srpskoj kulturnoj baštini. Ali ne samo srpskoj, već i svetskoj kulturnoj baštini", rekao je predsednik.

Ministarke kosovske Vlade Donika Gervala i Hajrula Ćeku poslale su danas pismo izvršnom predsedniku "Europa Nostre", protiveći se uključivanju Visokih Dečana na listu najugroženijih spomenika u Evropi i zahtevajući uklanjanje manastira sa tog spiska, prenela je Radio-televizija Srbije, pozivajući se na prištinske medije.

U tom pismu se navodi da je odluka o ugroženosti tog manastira "neosnovana, ne odgovara činjenicama na terenu i pod političkim uticajem je".

(Beta, 05.18.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »