Šarović traži hitan opoziv naredbe o prinudnoj vakcinaciji policije

Beta 25.05.2021

Predsednik pokreta "Ljubav vera nada" Nemanja Šarović zatražio je danas hitan opoziv naredbe o prinudnoj vakcinaciji svih policijskih službenika u Srbiji, ocenjujući da se time krši Ustav ali i prava koja su Zakonom o pravima pacijenata garantovana svim građanima Srbije.

Šarović je u pisanoj izjavi rekao da svaki pacijent ima neotuđivo "pravo na slobodan izbor" u okviru koga mu je garantovan ne samo na slobodan izbor doktora medicine i zdravstvene ustanove, već i slobodan izbor predloženih medicinskih mera.

"Prema ratifikovanim međunarodnim konvencijama, pacijent koji je sposoban za rasuđivanje, ima pravo da predloženu medicinsku meru odbije, čak i u slučaju kada se njome spasava ili održava njegov život. Zato, obavezna vakcinacija nije samo problem vojske ili policije u kojima su takve naredbe prvo donete, to je problem svakog od nas.

Pozivam sve državne organe, od Zaštitnika građana i Zaštitnika prava pacijenata do Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Republičkoj javnog tužioca da hitno reaguju i zaštite ustavnopravni poredak Srbije", naveo je Šarović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) potvrdilo je u ponedeljak da je "u cilju zaštite zdravlja zaposlenih kao i u cilju stvaranja kolektivnog imuniteta", odlučilo da se svi pripadnici policije vakcinišu protiv korona virusa.

Iz MUP-a su naveli da je vakcinacija preporučena "od svih relevantnih činilaca – Kriznog štaba za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut".

"Imajući u vidu specifičnosti policijskih poslova i stalnog kontakta policije sa građanima, potrebno je da se svi pripadnici policije, osim onih kod kojih vakcinacija nije moguća iz zdravstvenih razloga, vakcinišu", stoji u saopštenju.

(Beta, 05.25.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »