Palmer: Sporazum bez priznanja moguć ako se Beograd i Priština tako dogovore

Beta 04.06.2021

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Metju Palmer, rekao je da krajnji cilj SAD ostaje da dođe do uzajamnog priznanja Beograda i Prištine, ali da Vašington podržava i drugačije modalitete sporazuma, ukoliko se o tome saglase dve strane.

"Mi verujemo da samo uzajamno priznanje stavlja tačku na čitavo to pitanje. Mi imamo viziju za budućnost. Mi imamo viziju da Srbija i Kosovo budu potpuno integrisani u evropsku porodicu naroda, da budu članice Evropske unije. Kako dve države mogu biti članice EU ako se međusobno ne priznaju? U idealnim uslovima, smatramo da bi to međusobno priznanje trebalo da bude u centru budućeg sporazuma o normalizaciji", rekao je Palmer za N1.

Međutim, on je naveo da "sporazum može biti sve o čemu se dve strane dogovore".

"A naš cilj je da ohrabrimo (dve) strane da sednu zajedno, da iznesu šta su njihove crvene linije, šta mogu, a šta ne. Da sve to stave na sto i da (dve) strane uz našu podršku odluče kuda žele da idu (…) Mi ne određujemo agendu, niti određujemo ishod. To je na (dvema) stranama. One vode čitav proces. I na Beogradu i Prištini je da odrede šta je za njih normalan odnos ili normalniji odnos nego sada", rekao je on.

Pošto je sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom razgovarao s najvišim zvaničnicima u Beogradu, a prethodno i u Prištini, Palmer je rekao da je postizanje sporazuma danas bliže jer su "obe strane spremne da se ponovo ozbiljno angažuju u dijalogu".

"Bio sam i u Prištini i u Beogradu zajedno s mojim prijateljem Miroslavom Lajčakom da bih naglasio da Evropska unija i SAD stoje zajedno i čvrsto podržavaju tu normalizaciju odnosa", istakao je Palmer.

Upitan da li se ta volja za dijalog odnosi i na kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji je ranije izjavljivao da mu razgovor sa Beogradom nije prioritet, a nedavno i da odbija da formira Zajednicu srpskih opština, Palmer je rekao da ima utisak da su Kurti i njegova vlada "apsolutno spremni da učestvuju u dijalogu, sa ozbiljnošću i sa ciljem".

"O mnogo pitanja može da se razgovara, a o čemu će konkretno biti reči odlučuju dve strane pod pokroviteljstvom Evropske unije. Jasno nam je da je za predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića veoma važno pitanje Zajednice srpskih opština, da se to sprovede. Mi smo jasno izneli kosovskoj strani naše očekivanje da učini dobre i hrabre korake u procesu dijaloga, i ne bih unapred govorio o ishodu, već hajde da vratimo pregovaračke strane za sto, da rade zajedno sa EU, da ustanove šta su prioriteti i tako pokrenemo stvari napred", poručio je američki diplomata.

Naglasio je da Vašington svakako želi da vidi da budu sprovedeni oni sporazumi o kojima su Beograd i Priština prethodno postigli dogovor.

Uprkos tome što je prethodnih dana s Lajčakom imao zajedničke sastanke sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini, Palmer je ponovio da Vašington nije strana u dijalogu.

"Dijalog vode dve strane. Organizuje ga EU i za to ima snažnu podršku SAD. No, iako nismo strana u pregovorima, mi jesmo zainteresovaana strana (…) Nećemo biti na sastancima, ali ćemo raditi u okviru procesa za koji se nadamo da će rezultirati normalizacijom odnosa Srbije i Kosova i samim tim otvoriti put ka članstvu obe strane u Evropskoj uniji", rekao je Palmer.

(Beta, 06.04.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »