U Kulturnom centru u Parizu otvorena izložba slika Milana Marinkovića Cileta

Beta 17.06.2021

Izložba "Prolaznici" Milana Marinkovića Cileta, koja tematski spaja duh Beograda i Pariza, otvorena je večeras u Kulturnom centru Srbije u Parizu, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je na otvaranju, da se tom izložbom i nastupajućim programima, "nastavlja unapređenje tradicionalno bogate kulturne saradnje Srbije i Francuske", navedeno je u saopštenju.

"Saradnja se odvija u duhu Zajedničke izjave koju su 2019. godine u Beogradu potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron", rekla je Gojković.

Ona je dodala da su "tradicionalnu povezanost Srbije i Francuske, Pariza i Beograda, dodatno ojačali naši umetnici, koji su u ovom gradu sazrevali i dostizali svoj profesionalni vrhunac".

"Magija Pariza i njegovih muzeja i galerija, gde se stvaralo, raspravljalo o umetnosti i trošila 'umetnost življenja', bila je moćna inspiracija i putokaz za brojne stvaraoce iz Srbije", rekla je Gojković i dodala da "Prolaznici" spajaju Beograd i Pariz i prepliću duh oba grada.

Autor Milan Marinković rekao je da su dela koja su izložena nastala i u Beogradu i u Parizu.

"Tema izložbe su prolaznici. To je tema koju obrađujem godinama. Posle prvog Oktobarskog salona stalno je obogaćujem pored mojih redovnih slika", rekao je Marinković.

Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom supruge predsednika Srbije Tamare Vučić.

(Beta, 06.17.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »