Pokret Oslobođenje: Nedopustivo da paravojska štiti privatnu imovinu kompanije 'Rio Tinto'

Beta 22.06.2021

Pokret "Oslobođenje" ocenio je da je "nedopustivo" da se imovina privatne kompanije štiti na način na koji to radi kompanija "Rio Tinto", a patroliranje njihovog privatnog obezbeđenja po selima u dolini Jadra uporedio sa "paravojskom".

Funkcioner pokreta "Oslobođenje" Duško Kuzović naveo je u saopštenju da je nedopustivo "na takav način obavljati poslove tobožnje zaštite privatne imovine jedne kompanije".

"Niko nije ugrozio njihovu imovinu, već je cela ova predstava napravljena da bi se dovela privatna paravojska i tako pojačao pritisak na lokalno stanovništvo, da prodaju svoja imanja kompaniji 'Rio Tinto'", istakao je Kuzović.

On je zatražio da policija razoruža i privede sve pripadnike privatnih obezbeđenja koji "protivzakonito patroliraju javnim saobraćajnicama u Jadru i Podrinju".

"Privatno obezbeđenje može da pruža svoje usluge isključivo na privatnim parcelama, a nikako na javnim putevima i drugim javnim površinama. To smeju da čine samo organi Republike Srbije", rekao je Kuzović.

Kako je naglasio, pokret "Oslobođenje" će pozvati "sve časne policajce" da zavedu red i zaštite stanovništvo Jadra, u skladu sa zakonom i dužnostima koje imaju prema građanima Srbije.

"Ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ne mogu da narede organima Republike Srbije reda da zavedu red na delu naše teritorije, onda neka daju ostavke", istakao je Kuzović.

Iz pokreta "Oslobođenje" su još jednom pozvali na hitno obustavljanje tog projekta i uvođenje višegodišnjeg moratorijuma na istraživanje i iskopavanje rude litijuma.

(Beta, 06.22.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »