BBC vesti na srpskom

Severna Koreja: Ljudi zabrinuti zbog Kima Džonga Una jer je vidno smršao

Mimo svih običaja, državni mediji objavili su izjavu muškarca koji izražava zabrinutost zbog vođinog gubitka kilograma.

BBC News 28.06.2021  |  Alister Kolman - BBC
A photo released by North Korea's official KCNA news agency shows North Korean leader Kim Jong-un at a meeting of the Workers Party in Pyongyang. Photo: 18 June 2021
EPA/KCNA
Severnokorejska novinska agencijaa KCNA objavila je fotografiju Kima Džonga-una sa partijskog sastanka 18. juna 2021. godine

Državni mediji u Severnoj Koreji emitovali su televizijski snimak, vrlo neuobičajen, na kojem jedan od stanovnika Pjongjanga izražava zabrinutost zbog toga što je vođa Kim Džong Un iznenadno izgubio kilograme.

Zdravlje vrhovnog vođe obično je zabranjena tema u zemlji u kojoj njegov imidž čvrsto kontrolišu državni mediji.

Glavni televizijski kanal u zemlji takođe je prikazao snimke kako Kim izgleda mršavije nego poslednjih godina.

Kim Jong-un speaks at his party meeting on 12 February 2021
Reuters
Ovako je izgledao u februaru ove godine

O zdravlju severnokorejskog lidera stalno postoje glasine, ali vlada te zemlje ih nikada ne komentariše i ne potvrđuje.

Šta su videli gledaoci u Severnoj Koreji?

Dva nedavna snimka prikazana na glavnom TV kanalu u zemlji, Korejskoj centralnoj televiziji, navodno su izazvala zabrinutost zbog zdravlja vrhovnog vođe.

Jedan snimak pokazao je kako dolazi na koncert a vidi se dramatičan gubitak kilograma.

Drugi - još neobičniji snimak - neimenovani stanovnik Pjongjanga koji je Centralnoj televiziji u glavnim vestima u petak rekao: „Kad smo videli [gospodina Kima] tako iscrpljenog, svi smo postali tako tužni.

„Svi su odmah počeli da plaču", rekao je.

Raniji snimci i fotografije sa sastanaka Radničke partije ovog meseca nagoveštavali su da Kim Džong Un gubi na težini.

Analiza veb stranice NK Njuz pokazala je da je kaiš njegovog skupog sata bio zategnutiji nego na ranijim događajima, što ukazuje na to da je izgubio kilograme.

Još ne znamo zašto je prikazan snimak zabrinutog stanovnika glavnog grada Severne Koreje.

Ali Kvak Džil Seob, koji je vodi sajt One Korea Center (Jedan korejski centar), specijalizovanog za dešavanja u Severnoj Koreji, rekao je za BBC da režim u Pjongjanga „nikada neće dozvoliti objavljivanje negativnih vesti o Kimu Džongu Unu" - što znači da snimak treba da pokaže da severnokorejski vođa samovoljno gubi težinu.

Snimak pokazuje da je „posvećen vlastitom narodu", rekao je Kvak.

„Kim Džong Un sam sebe predstavlja kao proganadnu platfmoru kako bi naglasio imidž vođe koji danonoćno vredno radi za svoj narod".

Zašto je ovo važno?

Zdravlje Kima Džonga Una je razlog zabrinutosti otkako je postao Vrhovni vođa.

Preuzeo je dužnost od pokojnog oca Kima Džonga Ila u decembru 2011. godine, a poznavaoci prilika u Severnoj Koreji primetili su da njegova težina raste tokom decenije na vlasti.

Kim je treća generacija Kimova koja vodi komunističku državu, a Severna Koreja se smatra naslednim sistemom vođstva koji potiče od onoga što državna propaganda naziva „plemenitim ličnostima planine Paektu" - svete planine na severu, za koju se kaže da je mesto gde je otac nacije Kim Il Sung počeo gerilski rat protiv carskog Japana.

Kim Džong Un nema jasnog naslednika i njegova smrt ili dugotrajna nesposobnost mogu dovesti do vakuuma moći u državi koja tvrdi da razvija nuklearno naoružanje, a to bi moglo da donese novu nestabilnost u istočnu Aziju.

Za njegovu sestru se priča da nije adekvatno rešenje, pa bi moglo da se dogodi da vlast prvi put bude u rukama nekog ko nije član porodice Kim.

Da li se o njegovom zdravlju i ranije govorilo?

Kim Džong Un je 2014. nestao na 40 dana što je dovelo do spekulacija da je kritično bolestan ili čak mrtav.

Kada se ponovo pojavio, viđen je sa štapom za hodanje, što je posmatrače dovelo do zaključka da se oporavljao od operacije skočnog zgloba.

Bilo je još njegovih periodičnih nestanaka za koje je vlada Južne Koreje zaključila da su možda bili iz medicinskih razloga.

Tokom jednog takvog 2020. godine, Kim se pojavio sa tragovima na zglobu koji su možda proizašli posle medicinskog zahvata.

Smatra se da ima 37 godina, a poznato je da je pušač.

Takođe se misli i da mnogo pije.

Njegovo debljanje tokom godina navelo je posmatrače da nagađaju da možda pati od dijabetesa ili nekog drugog poremećaja metabolizma.

Ali pošto se o zdravlju vođe nikada do sada nije govorilo u državnim medijima, ove stvari je nemoguće potvrditi.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.28.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »