Narodna stranka: Utvrditi krivičnu i poltičku odgvornost za smrt starijeg vodnika na poligonu Pešter

Beta 27.07.2021

Potpredsednik Izvršnog odbora Narodne stranke Nikola Lakić izjavio je danas da je Ministarstvo odbrane "obmanulo porodicu i javnost" o uzrocima smrti starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića (39) 24. juna tokom pripreme vežbe na poligonu "Pešter".

Lakić za portal Nova.rs rekao i da se "taj slučaj mora u potpunosti rasvetliti i utvrditi krivična i politička odgovornost", prenela je Narodna stranka.

On je rekao da je "politička odgovornost svakako na ministru odbrane Nebojši Stefanoviću" koji bi, kako je ukazao, "odavno podneo ostavku da ima imalo časti i obraza".

Lakić je naveo da bi "krivičnu odgovornost trebalo utvrditi u postupku pred nadležnim tužilaštvom, a kasnije i sudom".

"Nemoguće je da niko nije krivično odgovoran za smrt podoficira Vojske Srbije. Neko mora da podnese ostavku, a neko mora i u zatvor", rekao je on.

Lakić je najavio da će tužbu protiv nadležnih podneti u Višem tužilaštvu u Novom Pazaru, nadležnom za taj slučaj.

"Narodna stranka je podnela zahtev kojim smo od tužilaštva u Novom Pazaru tražili informacije u vezi s

pogibijom Stojkovića, ali i Tužilaštvo ćuti jer želi da zaštiti određene ljude od krivične odgovornosti", rekao je on.

Najavio je da će se Narodna stranka obratiti povereniku za informacije od javnog značaja i podneti "odgovarajuće zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv nadležnih u tužilaštvu u Novom Pazaru".

"Pošto ima indicija da prilikom vojne vežbe nije postupano u skladu s propisima i zakonima, ne isključujemo mogućnost da protiv određenih lica podnesemo i krivične prijave", dodao je Lakić.

Lakić je ocenio da vlast na čelu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "nastoji da zataška uzroke pogibije Stojkovića".

"Ova vlast pokušava da zataška sve - od svojih kriminalnih kontakta s klanom koji je operativno vodio Veljko Belivuk, a čiji je idejni tvorac Vučić, preko kriminalnog pljačkanja građana Srbije, pa sve do pogibije pilota Omera Mehića i podoficira Stojkovića", rekao je on.

Po njegovim rečima, mora se utvrditi politička i krivičnu odgovornost nadležnih.

Lakić je naveo da se ni posle više od mesec dana od pogibije Stojkovića nije oglasio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Milan Mojsilović, i da ćute i "Stefanović i Vučić, koji se oglašava o svemu i svačemu".

On je naveo da je Stojković poginuo pošto se u vozilu kojim je komandovao, aktivirao protivpožarni sistem, i dodao da je o tome "prvi obavestio javnost".

(Beta, 07.27.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Hronika, najnovije vesti »