BBC vesti na srpskom

Indija i zlostavljanje dece: „Ako nema kontakta kože na kožu to nije seksualni napad" - ukinuta „nečuvena” presuda

Vrhovni sud je preinačio presudu kojim je jedan muškarac oslobođen za seksualni napada jer „nije bilo kontakta kože na kožu".

BBC News 18.11.2021
A campaign against child sexual abuse in India
Getty Images
Seksualno zlostavljanje dece je veliki problem u Indiji sa desetinama hiljada slučajeva prijavljenih svake godine

Indijski Vrhovni sud poništio je kontroverznu presudu Višeg suda kojom je muškarac oslobođen za seksualni napad na dvanaestogodišnju devojčicu jer „nije bilo kontakta kože na kožu" sa žrtvom.

Odluka koju je donela sutkinja Višeg suda u Mumbaju u januaru, izazvala je veliko negodovanje ljudi.

Aktivisti i pravni stručnjaci rekli su da bi takva odluka predstavljala „opasan presedan" i zatražili su od Vrhovnog suda da je ukine.

U kampanji je rečeno da bi to obeshrabrilo decu da prijavljuju zlostavljanje.

Mesecima posle ove presude, Vrhovni sud ju je poništio i osudio nasilnika na tri godine zatvora.

Šta je rekao Vrhovni sud?

U presudi od četvrtka, veće Vrhovnog suda navelo je da sudovi moraju da uzmu u obzir seksualnu nameru, a ne da li je bilo dodira kože o kožu.

„Ograničavanje na kontakt kože na kožu ne samo da bi bilo usko i sitničavo tumačenje, već bi dovelo i do apsurdnog tumačenja zakonske odredbe", objavio je pravni sajt LiveLaw.

U oštrom reagovanju, Vrhovni sud je naveo da je presuda Višeg suda u Mumbaju „na neosetljiv način ozakonila seksualno ophođenje" i da „svrha zakona ne može biti takva da se dozvoli počinitelju da se izvuče".

O kakvom slučaju je reč?

U decembru 2016. godine, 32-godišnji muškarac optužen je da je dodirivao dvanaestogodišnjakinju.

Majka deteta je tvrdila da je namamio njenu ćerku u njegovu kuću gde ju je pritisnuo po grudima i pokušao da joj skine donji deo pidžame.

Prvostepeni sud ga je osudio za seksualni napad prema strogom Zakonu o zaštiti dece od seksualnih delikata i izrekao mu kaznu od tri godine zatvora.

Međutim 12. januara, sutkinja Višeg suda u Mumbaju - Pušpa Ganedivala navela je u presudi da pritiskanje devojčicinih grudi bez skidanja gornjeg dela pidžame nije seksualni napad jer nije bilo kontakta kože na kožu, pa bi se tako nešto podvelo kao manja optužba za zlostavljanje.

An adult holding a child's hand
Getty Images
Kritičari su rekli da bi ova presuda mogla da dovede do većeg rizika od eksploatacije dece u zemlji

Odluka je naišla na široku osudu, dok je nekoliko molbi za njeno ukidanje predato Vrhovnom sudu.

Prema presudi od četvrtka, optuženi će morati da odsluži trogodišnju zatvorsku kaznu koju je odredio prvostepeni sud.

Izazov

Državni tužilac Indije K.K. Venugopal, jedan od podnosilaca molbe Vrhovnom sudu, opisao je presudu Višeg suda kao „nečuvenu".

Rekao je da bi, ako se ne poništi, presuda predstavljala „veoma opasan presedan".

Tokom ročišta, Venugopal je tvrdio da kontakt kože na kožu nije neophodan element krivičnog dela seksualnog napada prema Zakonu o zaštiti dece od seksualnih delikata.

„Ako sutra neko navuče par hirurških rukavica i opipa celo telo žene, prema ovoj presudi neće biti kažnjena za seksualni napad.

„Ovo je nečuvena presuda", citirao ga je Indian Express.

„Optuženi je pokušao da skine donji deo pidžame devojčice, a čak je i tada odobrena kaucija", dodao je on.

Ogorčenost

Odluku višeg suda, koju je donela sutkinja, kritikovali su aktivisti za prava deteta i članovi organizacija civilnog društva koji su je opisali kao „odvratnu i neprihvatljivu".

Kritičari su istakli da je presuda posebno pogrešna jer se radi o deci, koja često nisu u stanju da se zaštite.

Mnogi su izrazili zabrinutost da bi ova presuda mogla da dovede do većeg rizika od eksploatacije dece u zemlji u kojoj je seksualno zlostavljanje dece već veliki problem sa desetinama hiljada slučajeva prijavljenih svake godine.

Prema vladinoj studiji iz 2007. godine, čak dvoje od troje dece u Indiji bilo je fizički zlostavljano, dok je 53 odsto od skoro 12.300 ispitane dece prijavilo jedan ili više oblika seksualnog zlostavljanja.

Prošle godine, Nacionalni biro za kriminalističku evidenciju registrovao je 43.000 prekršaja prema Zakonu o zaštiti dece od seksualnih delikata - što je u proseku jedan slučaj na svakih 12 minuta.

Aktivisti kažu da su stvarni brojevi mnogo veći jer se mnogi slučajevi zlostavljanja, posebno kada su nasilnici članovi porodice ili ljudi poznati žrtvama, čak i ne prijavljuju.


Pogledajte video: Silovala je oružana banda, a sada ona pomaže drugim ženama


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.18.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »