Radeta: Vlada da povuče odluku o raspisivanju referenduma o promeni Ustava (VIDEO)

Beta 09.12.2021

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je danas Vladu Srbije da odmah povuče odluku o raspisivanju referenduma o promeni Ustava u pravosudnom delu, jer je, kako je rekla, doneta nepromišljeno.

Potpredsednica SRS Vjerica Radeta izjavila je na konferenciji za novinare da izmene treba ostaviti za naredni skupštinski saziv "koji će odgovarati zaista narodnoj volji".

"Trenutno je jednopartijska Skupština, takva ne sme preuzeti na sebe odgovornost menjanja Ustava", rekla Radeta.

Ona je navela da radikali smatraju da Ustav ne treba menjati parcijalno, kako je sad predviđeno, već da najbolji domaći stručnjaci vide šta sve eventualno treba menjati i da se to uradi ođedanput.

Takođe je upozorila da se sada predviđene izmene dešavaju po nalogu Venecijanske komisije, koja "u suštini nije nikakvo telo već skup činovnika koji pokušavaju da se mešaju u unutrašnju politiku država".

Govoreći o Zakonu o eksproprijaciji i Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, ona je podsetila da su radikali javno pozivali Narodnu skupštinu da ih ne usvoji.

"Imali smo konkretne primedbe na oba. Naše primedbe nisu paušalne, ni zlonamerne već krajnje profesionalne i u interesu države i naroda", naglasila je Radeta.

Ona je rekla i da smo ovih dana svedoci kako nevladine organizacije pokušavaju da preuzmu nadležnosti državnih ograna, što je apsolutno neprihvatljivo.

"Okupe se po dve, tri dangube, odu u lokalnu policiju, registruju neku organizaciju, pokret i pokušavaju da se predstave da su neka ekološka sila. Trenutno u Srbiji deluje oko 950 tih takozvanih ekoloških grupa i pokreta a pola njih se finansira iz inostranstva. Najveći finansijeri su im u Nemačkoj, pa SAD, Holandiji", rekla je Radeta.

Pema njenim rečima, takvi su "napravili haos u državi" prošle subote kada su zatvorili puteve.

"Videli smo blokadu puteva i teror tih takozvanih ekoloških organizacija nad građanima. Država je morala odlučnije da reaguje i nikako nije smelo da se dozvoli da putevi budu blokirani", rekla je Radeta.

Navodeći da je to principijelni stav, ona je istakla da je svaki protest u demokratskoj državi dozvoljen, ali da niko nema pravo da zatvori puteve.

"Mi to nikada nismo radili i nećemo, uvek smo se suprotstavljali takvim nebuloznim odlukama", naglasila je Radeta.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

//

(Beta, 12.09.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »