Zorana Mihajlović o protestima u Tirani: Pokušaj vraćanja regiona u prošlost

Beta 20.12.2021

 Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da današnji protesti u Tirani, povodom posete predsednika Srbije i inicijative Otvoreni Balkan, pokazuju da u okruženju i dalje postoje političke snage koje za sebe vide korist u pokušaju vraćanja regiona u prošlost.

Mihajlović je navela da ciljevi inicijative Otvoreni Balkan, jesu povezivanje, brži ekonomski razvoj i bolji život za ljude koji žive na ovim prostorima i da se protivljenje toj incijativi direktno suprotstavlja interesima građana regiona koji, kako je ukazala, pre svega žele mir i stabilnost.

"To se ne postiže podizanjem tenzija, već rešavanjem problema dijalogom i saradnjom na onim pitanjima gde imamo najviše zajedničkih interesa, a to su investicije i infrastrukturno povezivanje", rekla je ona.

Naglasila je da "Otvoreni Balkan jeste inicijativa za bolju budućnost regiona", a da su "ekstremističke reakcije na nju pokušaj da se region vrati u prošlost".

Više stotina ljudi okupilo se danas u Tirani na demonstracijama protiv inicijative Otvoreni Balkan i dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Albaniju, preneli su albanski mediji.

Posle protestne šetnje, demonstranti su se okupili ispred sedišta vlade Albanije.

Bandere na kojima se nalaze kamere, vlasti su namazale mašću kako demonstranti ne bi mogli da se popnu do njih, navode albanski mediji.

Na protest je pozvao bivši premijer Albanije Salji Beriša, nekadašnji predsednik Demokratske stranke, sada najjače opozicione partije.

(Beta, 12.20.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »