Savet Dveri za obrazovanje: Podržavamo zahteve prosvetnih radnika

Beta 13.03.2022

 Srpski pokret Dveri saopštio je danas da apsolutno podržava zahteve koje su na protestu iznela tri reprezentativna sindikata prosvete, jer kako su ocenili "prosvetni radnici, ni statusno ni materijalno, nemaju položaj u društvu kakav zaslužuju".

Prema oceni Dveri očigledno je da aktuelnu vlast predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića ne interesuje u kakvom položaju se nalaze prosvetni radnici u Srbiji.

"O tome govori i činjenica da oni sve više napuštaju profesiju kojom se bave i odlaze da rade druge poslove, ili kao i lekari, u inostranstvo. A kakav je materijalni položaj nastavnika i profesora, najbolje govori činjenica da je njihova plata manja od potrošačke korpe u Srbiji", saopštile su Dveri.

Pokret je ocenio da je "tragedija u tome da država ne prepoznaje da su prosvetni radnici ti koji uče buduće naraštaje i od kojih zavisi obrazovanje najmlađe populacije".

"Šta drugo očekivati od vlasti jedne države, kada je upravo ona najveći podstrekivač kupljenih diploma i doktorata, a takvi ljudi su danas na najvišim državnim funkcijama", pitaju Dveri.

Iz tog pokreta poručili su da garantuju vraćanje društvenog statusa prosvetnim radnicima, kako bi svako jutro odlazili zadovoljni na posao, a ne da to čine samo zato što moraju.

(Beta, 03.13.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »