Jovanović: Vojno širenje SAD i NATO osnovni uzrok ukrajinske krize

Beta 14.03.2022

Vojna ekspanzija SAD i NATO u istočnoj Evropi osnovni je uzrok aktuelne ukrajinske krize izjavio je nekadašnji ministar spoljnih poslova Jugoslavije Živadin Jovanović u intervjuu za kinesku agenciju Sinhua.

Jovanović, koji sada predsedava Beogradskim forumom za svet ravnopravnih, rekao je da je kriza rezultat "SAD-NATO strategije vojnog širenja na ruske granice i odbacivanja principa ravnopravne i nedeljive bezbednosti".

Srbija je bila prva žrtva strategije širenja NATO, podsetio je Jovanović.

Snage NATO, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, 1999. godine su otvoreno odbacile Savet bezbednosti UN i izvršile 78-dnevno bombardovanje Jugoslavije pod maskom "sprečavanja humanitarnih katastrofa", ubivši i ranivši više od 8.000 nevinih civila i nateravši u izgnanstvo skoro milion .

Jovanović je pozvao na mirno rešenje sukoba u Ukrajini, "uzimajući u obzir legitimne bezbednosne brige svih uključenih zemalja i naroda".

Jovanović je rekao da ukrajinski sukob i sve ono što mu je prethodilo "poziva na prekid politike vojne ekspanzije, na priznavanje legitimnih prava svih zemalja na jednaku bezbednost bez narušavanja bezbednosti drugih", kao i na "globalno priznanje novog multipolarnog svetskog poretka".

"Nadamo se da će ukrajinski sukob biti rešen što je pre moguće mirnim putem, dijalogom, uzimajući u obzir potrebu za jednakom bezbednošću svih zemalja i naroda. Sankcije, pretnje, dvostruki standardi, jednostrani pristupi... podrivaju mirovne napore i stoga bi trebalo da prestanu", dodao je on.

(Beta, 14.03.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »