BBC vesti na srpskom

Rusija i politika: Ko je „Dmitrij Davidov” koji želi da ubrizga čipove Rusima i postoji li uopšte taj čovek

Od jula 2021. godine ruske zvezde, popularni blogeri i državni mediji reklamiraju „20 ideja za razvoj Rusije" Dmitrija Davidova. Ko je on, da li postoji i šta predlaže?

BBC News 27.04.2022  |  Andrej Zaharov - BBC

Od jula 2021. godine ruske zvezde, popularni blogeri i državni mediji reklamiraju „20 ideja za razvoj Rusije" od nekakvog Dmitrija Davidova.

Bez presedana, ovo je prema nivou i vrednosti najveća medijska prevara: niko nije video samog Davidova, a postoje sumnje da on uopšte ne postoji.

BBC je pokušao da odgonetne ko bi i zašto na to mogao da potroši najmanje pola milijarde rubalja i kakve veze vlasti imaju sa tim.

„Čini mi se da Rusija ima ogroman neostvareni potencijal i da može da postane jedna od vodećih zemalja u svetu.

„Da bismo to ostvarili, moramo da počnemo bar sa idejama razvoja zemlje", obraća se obožavaocima humorista Maksim Galkin.

Video je objavljen na njegovom Instagram profilu pred auditorijumom od devet miliona ljudi, u julu 2021.

U kadru, Galkin sedi u teksas šortsu i polo majci na verandi vikendice, u rukama drži tablet sa natpisom „Ideje za razvoj Rusije".

https://www.instagram.com/p/CRoJ52ysqbz/

„Privatni preduzetnik Dmitrij Davidov razradio je svojih 20 ideja za poboljšanje života u našoj zemlji.

„I čini mi se da takvu inicijativu treba podsticati i takvu osobu treba čuti. Ako vas ove ideje zanimaju, onda možete posetiti sajt 20idei.ru", kaže komičar.

Ali u julu, avgustu i oktobru prošle godine, „20 ideja" Dmitrija Davidova nije reklamirao samo Galkin: postove i članke o ovom projektu objavljivali su vrhunski blogeri i državni mediji.

Ukupno je na reklamu „20 ideja" potrošeno najmanje 500 miliona rubalja, izračunala je za BBC Evgenija Lampadova, generalni direktor agencije za komunikacije LAMPA.

Kao rezultat toga, otprilike svaki šesti Rus se upoznao sa idejama.

Samo niko od onih koji govore o „idejama Dmitrija Davidova" nikada nije video samog Davidova živog.

A među njegovim idejama, koje tako masovno reklamiraju blogeri i mediji, nalazi se, na primer, predlog da se čipuju svi koji su ikada bili u zatvoru, ili da se uvede plaćanje ulaska u Moskvu unutar granica moskovskog kružnog puta.

U Kremlju ne znaju ko stoji iza kampanje, rekao je Dmitrij Peskov, sekretar za štampu ruskog predsednika, za BBC.

Ali politički stratezi i sagovornici u medijima primećuju: teško je zamisliti takav projekat u savremenoj Rusiji bez podrške vlasti.

Ko je 'Dmitrij Davidov' i šta on predlaže

O Dmitriju Davidovu se zna samo iz njegove autobiografije koja je prikazana na sajtu „20 ideja".

Prema njoj, Davidov je po obrazovanju advokat a sada se bavi biznisom.

Ali u isto vreme, on ne samo da ne živi na teritoriji Rusije, nego nema čak ni rusko državljanstvo.

„Njegov pokušaj da uvede progresivne ideje za pozitivne promene u zemlji, da se oda počast njegovim precima, jer su Dmitrijevi koreni ovde, a Rusija je njegova istorijska otadžbina.

Njegov pradeda i drugi rođaci dali su živote boreći se u Velikom otadžbinskom ratu", na taj način se objašnjava interes stranog državljanina Dmitrija Davidova za uređenje Rusije.

Šta predlaže „autor-aktivista" koji piše o sebi u množini („mi", „naše ideje")?

Na prvi pogled, ovo su umereno liberalni predlozi koji se tiču samo ekonomije, a zaobilaze politiku.

Na primer, „Dmitrij Davidov" veruje da se Soči može pretvoriti u svetski centar turizma i kockanja, što će mu pomoći da zaobiđe Las Vegas.

Da bi to uradio, on ili njegov tim predlažu velike poreske olakšice i bezvizni režim za posetu Sočiju.

A redovnim igračim u kazinima Sočija treba da se daju pozajmice, kako ne bi prekidali svoju igru.

Moskvu, prema ideju „Davidova", treba učiniti „svetskim finansijskim centrom".

Da bi se podstakao „građevinski bum", potrebno je skratiti period priključenja na komunalne mreže i generalno smanjiti administrativne barijere u ovoj industriji.

Poreske olakšice će pomoći rastu saobraćaja bespilotnih vozila, rekao je Davidov.

A obrazovanju će, prema njegovim rečima, pomoći izgradnja univerziteta u regionima i težnja da se privuku strani student.

Uz ove, uopšte, trivijalne ideje, tu su i one najneočekivanije. Na primer, ruskoj poljoprivredi će, smatra „Dmitrij Davidov", pomoći razvoj farmi nojeva i uzgoj tropskih kultura.

Za borbu protiv saobraćajnih gužvi u Moskvi, on smatra mogućim uvođenje plaćanja ulaza u prestonicu.

Istina, on nije odlučio o visini tarife, u jednoj ideji je 1000 rubalja dnevno, u drugoj, koja se pojavila nešto kasnije, već samo 100 rubalja (unutar moskovskog kružnog puta).

I na kraju, „Dmitrij Davidov" ozbiljno predlaže masovno čipovanje.

Baš ova reč se koristi na sajtu.

Da se čipuju svi Rusi koji su ikada bili osuđivani za neko krivično delo, sa izuzetkom uslovno osuđenih.

„Kako predlaže [njima] da se ubaci putem injekcije organski mikro čip ili da im se stavi nekakav marker, koji konstantno šalje signal za detektovanje, koji se učitava u jednu strogo poverljivu bazu podataka sa različitim nivoima pristupa", opisana je tehnologija na veb stranici „20 ideja".

Zahvaljujući ovom čipu, kako ga je zamislio „Dmitrij Davidov", organima za sprovođenje zakona biće lakše da rešavaju zločine, pre svega će proveravati koji se od čipovanih pojavio, na primer, na mestu krađe.

U krugu osumnjičenih biće i oni koji su bili u kontaktu sa nosiocem čipa pre ili posle zločina.

A ljudi koji poštuju zakon u idealnoj Rusiji „Dmitrija Davidova" biće zamoljeni da dobrovoljno ugrade ovaj čip u sebe, na primer, detetu ili starijem roditelju u slučaju da se izgubi.

Kako se odvijala kampanja

U autobiografiji na sajtu „20 ideja", Davidov navodi da je 2016. godine vlastite ideje već oglašavao u medijima i čak pokušao da ih prenese državnim organima, kao što su administracija predsednika i kabineta gradonačelnika Moskve.

Ali tada ga navodno nisu čuli.

BBC nije našao pominjanje njegovog projekta 2021. godine.

Sajt se pojavio početkom godine, međutim, prema podacima servisa Wayback Machine, do kraja juna bio je prazan.

I odmah posle objavljivanja „20 ideja" počeli su da ga reklamiraju popularni blogeri.

„Da li vas brine budućnost zemlje u kojoj živite? Mene da. I darago mi je da nisam jedina. Otkrila sam resurs koji predstavlja ideje kako da našu zemlju učinimo boljom", napisala je još 30. juna glumica Natalija Rudova (4,3 miliona pratilaca) na Instagram profilu.

U prilogu objave je bio njen snimak kako drži znak sa adresom sajta i sloganom: „Dobra ideja se sastoji od mnogo malih ideja".

https://www.instagram.com/p/CQvlVNCF9wL/

Otprilike u isto vreme, pored već pomenutog Maksima Galkina, na Instagram profilima projekat su reklamirali Nikolaj Baskov, reper Timati, televizijski voditelji Dmitrij Gubernijev, Olga Orlova i Ksenija Borodina.

Gotovo svi su naknadno izbrisali objave, ali su postovi ostali na društvenim mrežama nekih poznatih ličnosti.

„Ja sam takođe obratila pažnju na sajt 20idei.ru o kome se sada priča među omladinom.

„Vrlo pažljivo sam se upoznala sa svim idejama jednog preduzetnika sa inicijativom, Dmitrija Davidova.

„Postoji nešto sa čime se ne slažem, ali sa većinom stvari se veoma slažem", napisala je 3. jula manekenka Alena Vodonajeva (2,2 miliona pratilaca).

https://www.instagram.com/p/CQ3SdQJJolr/

Mediji su se uključili u kampanju sredinom jula 2021.

U državnim izdanjima objavljivani su hvalospevni članci sa osvrtom na „20 ideja" i prikazanom autobiografijom Davidova.

Neki od članaka imali su „plaćeni oglas", a neki nisu.

Izdanje Vedomosti posvetilo je projektu „20 ideja" ceo zaseban projekat, u okviru koga je izašlo nekoliko članaka.

„Prosperitetna Rusija: šta treba učiniti da bi zaista bila ovakva", na primer, tako se zvao, jedan od njih.

Publikacija je slobodno citirala fragmente iz „20 ideja" kao direktan govor samog „Dmitrija Davidova".

U „Komersantu" je objavljeno nekoliko manjih članaka, a jedan od njih, sredinom oktobra sa naslovom „Kako napraviti Dubai od Sočija? Autor projekta" 20 ideja za razvoj Rusije" Dmitrij Davidov - o razvoju glavnog odmarališta u zemlji.

Završava se gotovo utopijskom slikom: „Soči će privući, mamiti i naterati vas da zaboravite na sve kako biste u njemu ostali što duže", nada se Dmitrij Davidov.

Među medijima koji su objavili reklamu za „20 ideja" su Lenta.ru, Forbs, Gazeta.ru, Argumenti i Fakti, Eho Moskve i državno izdanje Ruske novine.

Kroz poslednju publikaciju „Dmitrij Davidov" se u septembru 2021. čak obratio onima koji su pokušavali da shvate ko je on.

„Mnogi povezuju '20 ideja za razvoj Rusije' sa politikom i pokušavaju da pronađu tajni smisao u tome [...], pitajući se kome to može da bude od koristi...

„Ne treba mi političko priznanje, jer ne planiram da ulazim u državnu službu.

„Naprotiv, svaka reklamna kampanja posvećena razotkrivanju ličnosti autora odvratiće pažnju od samog cilja, a to je da se prenese suština samih ideja, predloga i da se pozove stručna zajednica, političara i zvaničnika da o njima govore na različitim nivoima i da započnu da ih realizuju", piše u članku.

Od početka kampanje pojavilo se više od 180 reklamnih materijala u oblasti informisanja u poslovnim i društveno-političkim državnim medijima, plus desetine domaćih plaćenih postova na blogovima (Instagram i Telegram) i društvenim mrežama, izbrojala je generalna direktorka agencije za komunikacije LAMP Evgenija Lampadov.

Prema njenim proračunima, troškovi kampanje su već dostigli 500 miliona rubalja (oko 5,8 miliona evra).

„Prema mojim zapažanjima, oni su spremni da ulože milijardu", kaže šef pres službe jednog od najvećih holdinga u zemlji.

„[Tamo su] neki nenonrmalni budžeti. Koliko vidim i koliko znam od svojih poznanika iz medija, mesečno se potroši onoliko koliko mi možemo da potrošimo na kampanju za godinu dana.

„To su stotine miliona rubalja", kaže drugi izvor koji radi na državnom marketing tržištu.

Prema rečima sagovornika BBC-ja, u neka izdanja su navodno donosili „keš", kako bi platili reklamu za „20 ideja".

„U jednom od medija su platili reklamiranje nekoliko meseci zaredom. Onda su opet doneli novac i rekli: „Ne znamo kako drugačije da se reklamiramo, vi smislite i sami napišite reklamu", kaže on.

Ovim ulaganjima postignut je makar jedan cilj: ukupno, od početka aktivne kampanje, više od 23 miliona ljudi posetilo je sajt „20 ideja", proizilazi iz podataka kompanije Jandeks.Metriki.

Skoro 98 odsto njih je iz Rusije.


Pogledajte video: Kako se menjao Vladimir Putin - 20 godina u 20 sekundi


Kako je protekla konferencija za štampu na kojoj se reklamiralo „20 ideja"

„Dmitrij Davidov" ili ljudi koji stoje iza projekta nikada se nisu javno pokazali, već se obraćaju Rusima putem blogera ili medija.

Izuzetak je, na prvi pogled, bila konferencija za štampu koja je održana početkom jula 2021. u Moskvi.

Zvanični organizator konferencije za novinare bio je Interfaks, ali je to bio komercijalni događaj, rekao je za BBC jedan izvor iz agencije.

Bilo je četvoro govornika: trojica su sedela u maloj sali Privredne komore, a jedan kod kuće.

Moderator je vodio razgovor iz kancelarije Interfaksa, događaj je prenošen na sajtu agencije.

U Privrednoj komori je postavljen reklamni zid sa simbolima „20 ideja" i adresom veb sajta.

Ispred njega su sedeli poznati prokremljovski politikolog Sergej Markov, ekonomista Mihail Hazin i rusko-ukrajinski biznismen Ibrahim Maljsagov, šef dobrotvorne fondacije Planeta.

Sa njima se iz svog stana povezao Konstantin Smirnov, kolumnista izdanja „Finansovaja Gazeta".

Tema konferencije za štampu nije bila povezana sa „20 ideja": formalno, govornici su se okupili da razgovaraju o „spoljnim i unutrašnjim rezervama" za „ubrzani rast ruske privrede".

Ali Maljsagov je odmah istakao povod.

„Na održavanje konferencije nas je podstaklo objavljivanje u štampi materijala sa sajta 20idei.ru, javne ličnosti Dmitrija Davidova, koji je predložio niz ideja za razvoj Rusije", rekao je on.

U to vreme projekat još nije bio oglašen „u štampi".

U štampanim medijima pojavio su se tek u avgustu.

Ali na društvenim mrežama „20 ideja" su već uveliko promovisale poznate ličnosti.

Potom su govornici više od sat vremena govorili o ekološkim problemima, potrebi razvoja obrazovanja i pojednostavljenja procedure za dobijanje građevinskih dozvola. Mihailu Hazinu nesumnjivo je bilo dosadno, sedeo je sve vreme na telefonu i otišao pre kraja događaja.

U razgovoru sa BBC novinarom, jedva se setio o kakvoj konferenciji za novinare je reč.

A onda ga je uputio na politikologa Sergeja Markova, koji ga je i pozvao.

Isti taj Markov je pozvao i drugog učesnika događaja, novinara Konstantina Smirnova, koji se uključio u diskusiju iz svog stana, a iza njega se nalazio reklamni zid sa simbolima „20 ideja".

Prema rečima samog Smirnova, on prvobitno nije ni pitao Markova čemu će tačno biti posvećena konferencija za novinare.

„I kako je proticala onlajn konferencija [ja] sam shvatio da govorimo o nekim prevarantima i smirio se", rekao je on za BBC.

Reklamni zid su mu doneli uoči konferencije za novinare, ali nikada ga nisu odneli.

„Sada ga koristim kao čiviluk", rekao je.

Treći učesnik je biznismen i predsednik fondacije Planet Ibragim Maljsagov.

U razgovoru za BBC je rekao da je odlučio da održi konferenciju za novinare pošto je u medijima pročitao ideje Dmitrija Davidova.

On je takođe platio Interfaksu usluge i naručio štampanje reklamnih zidova.

Ali sa samim idejama se upoznao površno, sam on je priznao: kada mu je dopisnik BBC-ja rekao o predlogu Davidova da čipuje sve zločince, Maljsagov je bio iznenađen i primetio da je to „nehumano".

Lik Maljsagova, kao i ostalih učesnika, vodi sve do istog Sergeja Markova.

„Poznajem [Maljsagova] više od 15 godina", priznao je sam politikolog BBC-ju.

On, za razliku od svog prijatelja, podržava čipovanje i druge ideje Dmitrija Davidova.

„Ovi predlozi su progresivni. Oni nisu ni patriotski ni prozapadni, oni odstupaju od glavnog ruskog političkog klinča", rekao je Markov.

Nije ga sam „Dmitrij Davidov" zamolio da se pridruži promociji projekta, već ljudi koji su „100 odsto povezani sa vlastima".

„Ne politički stratezi, već političari", rekao je neodređeno.

Ali na pitanje ko bi mogao da stoji iza projekta, Markov je samouvereno odgovorio.

„Novac [za reklamu„20 ideja"] je uložen ogroman. Očigledno je da je ta osoba povezana sa vlastima.

„U 'Rosijskoj gazeti' ništa neće biti objavljeno tek tako, a objave su se pojavljivale u Gazeti više puta, sistematski, pojavljivale su se i niko ih nije uklonio. To znači da je definitivno povezano sa ruskim vlastima", smatra politikolog.

Novac, po njegovom mišljenju, dolazi od krupnog biznisa bliskog Kremlju: oni sprovode eksperiment kako bi testirali opštu reakciju na ove „progresivne ideje".

Sam Davidov, po njegovom mišljenju, ne postoji.

„Ovo je ili pseudonim, ili kolektivna ličnost, što je najverovatnije. Ovo je neka vrsta kolektiva.

„Ja bih se [da sam na vašem mestu] obratio stručnjacima za anagrame. Verujem da su u imenu samog Davidova nalaze imena pravih tvoraca", rekao je Markov.


Pogledajte video: Putin i Lukašenko na ledu


Ko se bavio postavljanjem oglasa

BBC je razgovarao sa višim rukovodiocima u nekoliko medijskih kuća, u kojima se oglašava „20 ideja".

Prema rečima dvojice od njih, posrednik je velika ruska marketinška agencija, koja je u vrhu tri najbolje agencije i poznata je po bliskoj saradnji sa vladinim strukturama.

„Kada su došli kod nas, sve je izgledalo kao da je projekat proverila predsednička administracija.

„Naplaćivali smo [cenu plasmana] malo više od tržišne i sve su platili", kaže glavni urednik jedne od ruskih medijskih kuća.

„Kraj je u vladi", ovako je jedan od vodećih ruskih listova odgovorio na pitanje od koga je stigao nalog za reklamiranje „20 ideja".

Što se tiče blogova, tamo je reklamna kampanja prošla kroz složen lanac, kao da je neko namerno pokušao da zagubi, pomuti tragove.

Među onima koji su postavljali oglase za ruskih „20 ideja" među vrhunskim ruskim blogerima na Instagramu bila je i agencija Marije Pogrebnjak, supruge bivšeg ruskog fudbalera Pavela Pogrebnjaka.

Marija Pogrebnjak je za BBC rekla da je ona bila samo posrednik.

Njen kupac nije bio ni sam Dmitrij Davidov ni njegovi ljudi, već druga reklamna agencija.

Odbila je da je imenuje.

Poznanik Marije Pogrebnjak rekao je za BBC da je posrednik bila beloruska reklamna agencija.

Nije bila jedina, ukupno je u projektu učestvovalo nekoliko velikih beloruskih marketinških kompanija, saznaje BBC.

Ali oni su bili samo posredne karike.

Jedna beloruska agencija dobila je porudžbinu od svog ruskog partnera, rekao je njen vlasnik.

A sa drugom agencijom iz Minska, prema njegovim rečima, pregovore je uglavnom vodila osoba sa lažnim nalogom.

„Koliko godina radim na ovom tržištu, prvi put vidim da pišu svima odjednom", kaže šef jedne od beloruskih agencija.

Sagovornik koji radi u marketingu, potvrđuje da je, prema njegovim rečima, novac distribuiran preko lanca pravnih lica, ali na osnovu avansa.

Ovako složena šema je potrebna da bi se „očigledno uklonili krajevi", sugeriše njegov kolega, specijalizovan za odnose sa javnošću u državnim strukturama.

Autori projekta su takođe maksimalno pažljivo osmislili kako da sakriju digitalne tragove.

Zvanični vlasnik sajta je Dmitrij Viktorovič Davidov, njegovu aj-pi adresu koristi nekoliko desetina drugih resursa, a jedini kontakt je adresa na Mail.ru, i registrovan je na nemački telefonski broj.

Kako je nastavljena kampanja

Uprkos naporima desetina marketinških agencija, reklamna kampanja za „20 ideja" koju su vodili najbolji blogeri je zastala sredinom jula.

Sve je počelo od posta advokata Katje Gordon, koja je takođe bila pozvana da govori o inovativnim idejama Dmitrija Davidova, ali je odlučila da prvo proveri ko je to.

„U projektnom zadatku koji dolazi do javnih ličnosti, [naznačeno je] da post treba da počne rečima: „Lično sam upoznao Dmitrija Davidova, velikog preduzetnika, evo pročitajte njegove vrhunske ideje, pa, tako nešto, u različitim kombinacijama", pričala je Gordonova u videu, koji je objavila na Instagram profilu.

https://www.instagram.com/p/CRbF_57I9ke/

Odlučila je da se lično upozna sa Davidovim i pozvala je agenciju koja ju je kontaktirala.

„Ali momci ga nisu našli i ne poznaju ga. Iskreno govoreći, u ovom trenutku mislim da nema Dmitrija Davidova.

„Ovo je legenda stvorena da skrene pažnju na ove antinarodne i antiruske inicijative", pričala je prilično emotivno, skrećući pažnju na takve predloge Davidova, kao što je, na primer predlog o čipovanju kriminalaca.

Posle objave Gordonove, neke od zvezda su uklonile oglas „20 ideja".

Postalo je teže naći mesto kod popularnih blogera, a posredničke agencije su počele da se obraćaju onim manje popularnim.

Tako su u ranu jesen pisali vlasnici bloga „Sadržaj za odrasle", koji je posvećen seks igračkama, i dopisniku BBC-ja koji ima 62.000 pratilaca na Tviteru.

„Bolje je izabrati neutralnu temu, kako se ne bi odnosila samo na usku publiku, i ne bi dobijala negativne komentare.

„Na primer, savetujemo vam da zaobiđete temu čipizacije i kao primer uzmete onu za koju će, po mišljenju autora, biti manje pitanja i negativnih komentara publike", - ovako je zvučao jedan tehnički zadatak.

Njega je dopisniku BBC-ja dostavila jedna beloruska marketinška agencija, sa predlogom da okači post o ovom projektu.

U istom periodu reklamu za „20 ideja" dao je politički strateg i galerista Marat Geljman, koji već duže vreme živi u emigraciji.

Na Fejsbuk profilu sa pet hiljada pratilaca napisao je:

„Dmitrij Davidov, meni nepoznati, već pet godina sakuplja ideje za Rusiju, objavljuje ih, troši novac na oglašavanje (ova objava je takođe reklama), šalje ih svima koji, po njegovom mišljenju, o tome treba da razmišljaju.

„Vlasti ignorišu njegove ideje, politikolozi ga smatraju ekscentrikom, a Davidov uporno iz godine u godinu prikuplja i objavljuje ideje o saobraćaju, obrazovanju, krivičnom kažnjavanju i drugim 'dosadnim stvarima'".

Kada ga je dopisnik BBC-ja pitao u privatnoj poruci da li je siguran da Davidov postoji, Gelman je odgovorio da nije siguran.

„Možda je takva igra", dodao je on.

Uprkos činjenici da popularni blogeri odbijaju da reklamiraju „20 ideja", objave o projektu se dosledno objavljuju u vodećim ruskim medijima.

Tako je 18. oktobra „Rosijskaja gazeta" objavila da bi Rusija, prema Davidovu, trebalo da se uključi u međunarodne sisteme međusobnog prenosa organa leševa.

A 4. oktobra časopis Forbs objavio je partnerski članak da će ideje Davidova pomoći u izgradnji „zelene Rusije".

Zbog čega to može da bude potrebno vlastima

Politička kampanja ovolikih razmera nemoguća je bez neke vrste podrške vlasti, uverena je većina sagovornika BBC-ja.

„Naravno, medijskim poljem se upravlja i ono se kontroliše [od strane Kremlja], a reklama za takav projekat, posebno u zvaničnoj „Rosijskoj gazeti" (RG je organ ruske vlade - BBC), ne može da se pojavi bez odobrenja odozgo, ", rekao je politikolog Grigorij Dobromelov za BBC.

On nije isključio činjenicu da je Kremlj odlučio da pokrene projekat sa očekivanjem da će „svi pohrliti".

„Ali nisu uspeli. Ili će možda ovaj projekat tek da krene", dodao je Dobromelov.

„Ovo je možda projekat nekog biznismena bliskog vladajućim strukturama", sugerisao je politički strateg Abas Galjamov.

„Niša 'reformatora sa vlasti' je slobodna i svako može pokušati da je popuni. Ako je tako, onda će pre ili kasnije morati da se prikaže."

BBC-jev sagovornik, jedan od krupnih igrača u svetu marketing tržišta, međutim, napominje da je teoretski moguće pokrenuti takav projekat bez odobrenja Kremlja, kao način da se „privuče pažnja".

Istovremeno, priznaje da se poslednjih decenija nije susreo sa nečim sličnim.

Drugi izvor BBC-ja blizak Kremlju kaže da je „20 ideja" nešto nalik na spojler projekat, koji je spreman da „ispali hitac u određenom trenutku".

Ne čudi ga činjenica da se to do sada nije dogodilo: „Možda će biti potrebno za sledeću kampanju. Istovremeno, „20 ideja" se odlikuje „marketinškim pristupom, koji se praktično ne koristi na tržištu ruske politike".

„Moji prijatelji u vladi i u Kremlju ne obaziru.

„Ali ono što sa sigurnošću razumem jeste da je to definitivno projekat koji se radi ili uz odobrenje Kremlja ili na njegovu inicijativu.

„Oni koji rade u marketingu dobro znaju, da je takav obim kampanje bez dozvole jednostavno nezamisliv", priča jedan od krupnijih igrača u svetu marketinga.

„Da je ovo projekat ekipe iz „stare" [predsednička administracija se nalazi na Starom trgu u Moskvi], iznenadio bih se.

„Ne sećam se da su imali tako dugačke projekte sa ciljem 'pogodi sam'. Tizer je trajao predugo", tumači još jedan stručnjak iz oblasti marketinga, koji je specijalizovan za rad sa vladinim agencijama.

Sekretar za štampu ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, rekao je za BBC da je Kremlj video reklame za „20 ideja" u medijima i među blogerima.

„Sa naše strane nije bilo posebnih izveštaja. Ne znamo ko stoji. Sudeći po novcu utrošenom na promociju, neko je veoma imućan", dodao je on.

Ko može da daje novac za projekat

„Gospode, svi su već pitali. Ne, [to nismo mi]. Koliko sam razumeo, neki krimos sa lovom želi da se vrati u Rusiju.

„Čovek ima novca, očigledno. Naručuje da se reklamira kod svih. Ukratko, definitivno nismo to mi", ovako je jedan službenik predsedničke administracije odgovorio na pitanje da li iza „20 ideja stoji Kremlj".

Na pojašnjavajuće pitanje, da li je vlastima zaista stalo da neki „krimos" u vladinim novinama objavi oglas za transformaciju zemlje, on je odgovorio: „Nema potrebe da se glupiramo. Rekao sam šta sam rekao".

Ko bi, u teoriji, mogao da da novac za reklamiranje „20 ideja"?

Jedini preduzetnik koji je sebe javno povezao sa projektom Dmitrija Davidova je Ibrahim Maljsagov, poznanik politikologa Sergeja Markova i direktor fondacije Planeta, koji je živeo u Ukrajini do jeseni 2020. godine.

Upravo je on, podsećamo, dao novac za konferenciju za štampu u Interfaksu i štampanje reklamnog zida.

Međutim, njegova ruska i ukrajinska preduzeća ne ostvaruju prihod koji bi mu omogućio da preplavi ruski medijski prostor reklamama za „20 ideja".

„Možda ima 200 miliona rubalja. Ali to je sve što ima", primetio je njegov poznanik kada su stručnjaci procenili cenu kampanje za promociju projekta Dmitrija Davidova na ovaj iznos.

Maljsagov negira da ima veze sa projektom.

Gledajući pomno tekstove „20 ideja", BBC je pronašao nekoliko posrednih dokaza koji bi mogli da ukažu na potencijalnog sponzora cele kampanje.

Potkrepljujući svoje predloge, autori se pozivaju na očigledne primere, Singapur ili Dubai.

Međutim, često navode i pozitivno iskustvo Kazahstana.

Evo, na primer, sam početka prvog dela „Državne usluge", gde se predlaže uvođenje ubrzanih plaćenih usluga za upis nepokretnosti ili braka.

„Sličan pristup pružanju usluga se uspešno koristi u Kazahstanu", kaže se.

I odmah je tu sledeća referenca na Kazahstan, gde „već postoji uspešna praksa zvanične prodaje prestižnih brojeva automobila".

Davidov takođe predlaže da se ova praksa proširi i na Rusiju.

Evo drugih primera pozivanja na kazahstansko iskustvo:

Kazahstan je 2015. održao državnu nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi", u okviru koje su fiskalni računi zamenjeni za kupone za tombolu i učestvovali u izvlačenju vrednih nagrada" - primer kako se možete boriti protiv „sive ekonomije".

„U Kazahstanu se „mesečni obračunski indeks" koristi za izricanje kazni.

„Ovaj indikator, uzimajući u obzir inflaciju i druge makroekonomske pokazatelje, godišnje se povećava", direktan predlog da se promeni pristup obračunu administrativnih kazni, kopirajući iskustvo Kazahstana.

I dalje:

„Uprkos činjenici da životni standard u Kazahstanu ne premašuje nivo u Rusiji (na primer, 2021. godine minimalna plata u Kazahstanu je 40 odsto niža nego u Rusiji (42.500 tenge ≈ 7.350 rubalja), stalno povećanje kazni zbog devalvacije i inflacije je tamo norma i štiti državni budžet od manjkavosti od stran prekršilaca."

A ovo je obrazloženje za predlog da se ruskim sudovima dozvoli da zasedaju noću: „U Singapuru se 'noćna suđenja' održavaju od 1992. godine".

„Sednice se održavaju posle 18 časova0 od ponedeljka do četvrtka. Kazahstan je ovu praksu preuzeo od Singapura 2018. godine i tada primetio smanjenje obima posla sudija za 50-55 predmeta. Mesečno."

U Kazahstanu, na čije iskustvo se poziva „Dmitrij Viktorovič Davidov" iz projekta „20 ideja", bio je svoj Dmitrij Viktoroviča Davidova.

Ovo je ime jednog od vlasnika kladionice Olimp, koja je pre problema sa kazahstanskom vladom zauzimala 70 odsto tržišta sportskog klađenja u ovoj zemlji.

Lokalno tužilaštvo je 2020. godine podiglo nekoliko optužbi protiv rukovodstva i menadžerima kompanije, za organizovanje nelegalnog kockarskog posla i utaju poreza.

Ukupno, kako navode agencije za sprovođenje zakona Kazahstana, vlasnici kompanije Olimp nisu uplatili u budžet 95 milijardi tenga, odnosno oko 16 milijardi rubalja.

Na spisku optuženih ukupno je više od 10 osoba. Neki od njih su osuđeni, neki su uspeli da napuste zemlju.

Među onima koji su napustili zemlju bili su i sam 40-godišnji Dmitrij Davidov i njegov partner Anarbek Žauirov.

Žauirov, sudeći po društvenim mrežama, dugo živi sa porodicom u Sjedinjenim Američkim Državama, gde ima nekoliko nekretnina.

Pre pokretanja krivičnog slučaja, Žauirov je aktivno pričao svojim pratiocima na društvenim mrežama o svom životu.

Ovde leti poslovnim avionom i pije viski, evo ga sa trenerom ruske fudbalske reprezentacije Stanislavom Čerčesovim, evo ga sa legendom francuskog fudbala Tjerijem Anrijem.

Posle slučaja i bučnog suđenja, Žauirov je nestao sa društvenih mreža.

https://www.instagram.com/p/BZnH4X6natD/

Ali njegov partner Dmitrij Davidov se klonio publiciteta i skoro da nije vodio društvene mreže čak ni kada je kompanija Olimp cvetala.

Odrastao je u Kazahstanu i školovao se za pravnika. Ovo je još jedna koincidencija sa „Davidovim" iz „20 ideja", prema njegovoj autobiografiji on je takođe advokat.

BBC je pronašao samo dve njegove fotografije: jednu sa legitimacije iz formulara za pretragu lica kazahstanskog tužilaštva, drugu sa njegove napuštene stranice na VKontaktu, gde on stoji u akademskoj odori na uručenju nekih diploma.

Omiljeni film - „Kum", omiljeni pesnik - Puškin, interesovanja - gledanje fudbalskih utakmica.

Kompanija Olimp se pojavila u Kazahstanu 2000-ih, Davidov je bio glavni za upravljanja poslovanjem.

Irina Davidova, verovatno Dmitrijeva majka, takođe je bila u upravi kladionice.

Zvanično je bila na poziciji „savetnika menadžera", ali je, kako je sud tvrdio, u stvari bila zadužena za računovodstvo cele kladionice.

Davidov iz kompanije Olimp je često putovao u Moskvu, SAD, Dubai i Singapur.

A poslednje gradove Davidov iz „20 ideja" često je navodio kao primer zajedno sa Kazahstanom.

Davidov iz „20 ideja" pokazuje dobro poznavanje tržišta kladionica.

Jedan od njegovih predloga posvećen je tome, da ruski kladioničari i vlasnici kazina pokažu odgovornost i sami plate za lečenje građana koji imaju zavisnosti od kockanja, baš po ugledu na Singapur.

Kazahstanski Davidov se možda krije od istrage u nekoj od evropskih zemalja, rekao je za BBC sagovornik upoznat sa ljudima koji ga okružuju.

U principu, on može da ima novca za projekat poput „20 ideja": koliko je Olimp bio profitabilan govori ne samo iznos poreskih potraživanja kazahstanskih vlasti (16 milijardi rubalja), nego i činjenica da na primer, njegov partner Žauirov poseduje stan na Prečistenjskom nasipu, u centru Moskve u vrednosti pola milijarde rubalja.

Nije bilo moguće stupiti u kontakt sa samim Davidovim da saznamo da li je povezan sa „20 ideja".

Njegov partner Žauirov nije odgovorio na brojne zahteve da prokomentariše.

Direktorka ruske kladionice Olimp, Darina Denisova rekla je za BBC da njena kancelarija nema nikakve veze sa kazahstanskom.

Možda će se „Dmitrij Davidov", ako je uopšte reč o stvarnoj ličnosti, jednog dana javno pokazati i tada će biti jasno da li ima veze sa kompanijom Olimp ili su svi indirektni dokazi samo slučajnost.

Sada je aktiviran samo prvi deo kampanje „20 ideja za Rusiju", ali bi u nekom trenutku trebalo da bude pokrenut i drugi deo, smatra sagovornik BBC-ja za marketing u državnom sektoru.

„Mislila sam da bi se to moglo dogoditi pre izbora za Dumu. Ali nije se desilo", kaže jedna od sagovornica BBC-ja.

Sajt projekta se stalno ažurira. Sve nove ideje se postavljaju u deo 19, ima ih već deset. Odeljak 20 još nije završen.

Autori intrigantno obećavaju da će ovaj deo predloga objaviti 2022. godine.

Iz jednog državnog izdanja BBC-ju su rekli da je nedavno „Davidov" produžio ugovor o oglašavanju do decembra: navodno planira da objavi još 20 ideja.

Uz učešće Sergeja Gorjaška, Petra Kozlova i Elizavete Foht


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.27.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »