Da li smo se previše kleli u Putina? Hoće li najnovije izjave predsednika Rusije o Kosovu konačno otrezniti rusofile u Srbiji: "Zabluda je da su interesi Beograda i Moskve bliski"

Blic 28.04.2022
Da li smo se previše kleli u Putina? Hoće li najnovije izjave predsednika Rusije o Kosovu konačno otrezniti rusofile u…

Da li smo se previše kleli u Vladimira Putina - pitanje je koje se nameće nakon što je predsednik Rusije u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom otvoreno rekao da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda o Kosovu. Analitičari nisu iznenađeni Putinovim rečima jer, kako kažu, Rusija već decenijama gleda na Kosovo kao presedan međunarodnog prava za ostvarivanje svojih interesa u Evroaziji.

Ni Abhazija, ni Južna Osetija, ni Krim koji su otcepljeni od Gruzije i Ukrajine i priznate kao nezavisne od strane Rusije ( Krim je Rusija čak i anektirala 2014. godine ) po istom principu kao što je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije i dobilo priznanje gotovo svih zapadnih država na čelu sa SAD-om, nisu bile dovoljne ogromnoj većini Srba da se ohlade od rusofilije u vreme Putina. Šta više, prema istraživanju Ipsos-a koje je "Blic" pre nekoliko dana eksluzivno

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »