Basta (Elektrane) : Nuklearke jedini način za energetsku stabilnost, potrebna američka tehnologija

Beta 08.07.2022

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta izrazio je uverenje da je "nuklearna energija jedini način da se postigne energetska efikasnost i energetska stabilnost u Srbiji".

Basta je u intervjuu za novi broj nedeljnika Novi magazin rekao da "poziva američke kompanije TeraPauer (TerraPower) i Ekselon Korporejšen (Exelon Corporation) da grade prvu nuklearnu elektranu u Srbiji".

"Tehnologije koje primenjuju ove dve američke kompanije imaju najpovoljnije cene i pružaju maksimalnu bezbednost. Oni nude da za period od sedam godina izgrade i pusti se u rad postrojenje sa kapacitetom od 350, do čak 500 megavata, sa mogućnošću skladištenja energije i sigurnošću koja dosad nije postojala u nuklearnim postrojenjima", rekao je Basta.

On je naglasio da su " modularne nuklearne elektrane za sad kao tehnološka inovacija najbolje rešenje i imaju niz prednosti, stvaraju manje radioaktivnog otpadnog materijala, efikasnije su i mnogo lakše mogu da se priključe na svaku energetsku mrežu".

Prema njegovim rečima, prisustvo Rusije u energetskom sektoru veliko je u Srbiji i "ona bi kao buduća članica Evropske unije (EU) trebalo da pravi partnerstva sa SAD i EU radi uspostavljanja energetske bezbednosne i sigurnosti".

"Stoga je veoma važno da projekat nuklearnog postrojenja bude američka tehnologija, kao i edukacija naših budućih kadrova", rekao je Basta.

(Beta, 07.08.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »