Ковачевић (Нова Д2СП): Прво се успори инфлација, па се дижу плате

Бета 14.09.2022

Председник Нове Д2СП Владимир Ковачевић рекао је данас да никад нико у свету није успео да претекне инфлаторни ток тако што је дизао плате и пензије, већ се прво инфлација успорава низом делотворних економских мера, саопштила је та странка.

Он је рекао да се дизањем плата и пензија "добија само на једном делу краткорочна корист, док инфлација која се не зауставља опет не претекне"."Ова влада нема капацитет за борбу против канцера сваке економије у свету, какав је инфлаторни ток. У Србији је он у замаху због чега се смањује извозна моћ домаћих предузећа и драстично смањује куповна моћ становништва", навео је Ковачевић.

Додао је да је тај проблем израженији и због политике Народне банке Србије (НБС), "која држи фиксиран курс динара ка евру".

Притом се, како је рекао, ова Влада снажно задужује, више од 1,7 милијарди евра годишње и тим новцем покрива дугове Електропривреде Србије (ЕПС).

"Не може се никако говорити о јасном курсу државе и повећању стандарда грађана најављеним повећањем пензија. Што се тиче повећања минималца за раднике, то је увек добра вест, само да га привреда, која реално послује, може подржати", рекао је Ковачевић.

Истакао је да треба хитно растеретити послодаваца за порезе и доприносе по исплати минималне нето зараде са 60 одсто, колико је сада, на 50 одсто.

Ковачевић је рекао да је држава, необазриво или са намером, повећала нето минималац са непромењеном високом стопом терета и тиме на повишену основицу минималца себи обезбеђује веће приходе у буџет.

"Чини се, све је осмислила да себи олакша, а послодавцима и њиховом радницима да отежа живот", рекао је Ковачевић.

(Бета, 09.14.2022)

Повезане вести »

Кључне речи

Економија, најновије вести »