"Druga realnost" srpske politike: Vučić najavio držanje sadašnjeg spoljnopolitičkog kursa dok "šteta ne bude veća od koristi". Gde počinju crvene linije preko kojih nećemo prelaziti?

Blic 09.10.2022
"Druga realnost" srpske politike: Vučić najavio držanje sadašnjeg spoljnopolitičkog kursa dok "šteta ne bude veća od…

Višemesečni pritisci Zapada na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i uz to reši pitanje Kosova svakodnevno vlast dovode u situaciju da meri koje su posledice odluke da odoleva tim "udarima". Zbog toga je i predsednik Aleksandar Vučić rekao da će tu poziciju država zadržati sve do trenutka dok šteta ne bude veća od koristi. Analitičari za "Blic" ocenjuju da bi crvena linija za Srbiju bilo povlačenje EU investicija, predpristupnih fondova i donacija što, kako kažu, naša država ne bi mogla da preživi.

Samit u Pragu gde je ozvaničen početak stvaranja Evropske političke zajednice samo je dodatno uobličio pritiske koje od početka rata u Ukrajini Zapad vrši na Srbiju zbog toga što nije u potpunosti uskladila spoljnu politiku sa EU. Međutim, i da ti pritisci nisu toliko veliki, kako rat na istoku Evrope odmiče, sve više se postavlja pitanje može li naša zemlja i dalje da vodi takozvanu "nesvrstanu" politiku praktično između, cele Evrope na jednoj strani i Rusije, na

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »