BBC vesti na srpskom

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: „Kristijano Ronaldo u ulozi superzvezde koju niko ne želi“

Da li smo svedočili početku kraja karijere velikog Kristijana Ronalda?

BBC News 08.12.2022  |  Fil Meknalti - BBC Sport, Doha
Kristijano Ronaldo na klupi
Getty Images
Prvi put od 2008. godine, Ronaldo nije bio u startnoj postavi Portugala na nekom velikom takmičenju

Jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena Kristijano Ronaldo sveden je na ulogu superzvezde koju niko ne želi nakon što je Portugal pratio Mančester Junajted i odlučio da im je možda bolje bez njega.

I bolje im je bilo bez njega, jer je selektor Fernando Santoš nagrađen za hrabru odluku da ostavi sportsku ikonu zemlje na klupi, a tim mu je vratio spektakularnom pobedom nad Švajcarskom 6:1 koja ih je odvela u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kataru gde će igrati protiv Maroka.

Santoš ne samo da je opravdao odluku da odbaci Ronalda pošto je javno kritikovao njegove gestove kada je zamenjen u poslednjoj utakmici grupne faze protiv Južne Koreje, već je pogodio džekpot ubacivanjem u startnu postavu mladog Gonsala Ramosa koji je postigao het-trik.

Nema sumnje da je pogođen ponos i ego 37-godišnjeg Ronalda, jer se njegova karijera u Mančester Junajtedu upravo završila posle javnih kritika na račun kluba.

Sada je i Portugal uradio ono što je ranije bilo nezamislivo - posle čak 31 utakmice i 14 godina njegovo ime nije bilo u startnoj postavi u nekoj utakmici na velikom turniru.

Ovo je svakako bila najhrabrija selektorska odluka na ovom Svetskom prvenstvu i nesumnjivo najveća Santošova tokom osmogodišnjeg mandata kao selektora Portugala.

Santoš, uprkos tome što je u biografiji ima titulu evropskog prvaka 2016, bio je svestan uloga koju je nosila ova seizmička promena.

Da je Portugal izgubio, zna se ko bi nosio težak kofer na odlasku sa Svetskog prvenstva, a to ne bi bio Kristijano Ronaldo.

Umesto toga, Santoš je uobičajeno strogog izraza lica posmatrao kako Portugal izgleda živahnije, tečnije i opasnije, a da pritom sva njihova pažnja nije bila usmerena na često nadmoćno prisustvo Ronalda.

Portugalov srednji red sa Bernardom Silvom i Brunom Fernandešom je vezao po terenu, a ispred njih Benfikin 21-godišnji napadač Ramos, bez iskustva igranja na ovako velikoj sceni, nosio je teret koji je možda osećao kao Ronaldova zamena.

Prethodno potcenjivani, ali supertalentovani Žoao Feliks je izgledao oslobođeno, kao i ostatak portugalskog tima.

Ramosov het-trik je došao u različitim veoma dobro izvedenim napadima u blizini gola Švajcarske.

Ronaldo je pre ove utakmice odigrao 514 minuta fudbala u nokaut fazama svetskih prvenstava bez datog gola.

Ramos je postigao tri za 67 minuta.

Pepe, 39-godišnji odbrambeni veteran, strelac drugog gola, pokazao je da godine nisu bili faktor u Santošovim razmišljanjima, dok je Ramos pokazao da može i da namesti golove, a ne samo da ih postiže, kada je asistirao Rafaelu Gereru za 4:0.

A sve to je sa klupe posmatrao Ronaldo dok su kamere vrebale svaki njegov izraz lica.

Portugalski nacionalni heroj je verovatno video prve znake kraja međunarodne karijere nakon što je napustio Mančester Junajted na početku Mundijala.

Stotine bliceva sevalo je na Ronaldovom licu kada je završeno intoniranje himni uoči početka meča, a gotovo da smo svedočili istorijskom trenutku kada je Portugal dokazao da je superioran i bez njega protiv nemoćne Švajcarske.

Kada je Ramos dao gol za 5:1, a Portugal se zabavljao na terenu, sa tribina stadiona Lusail se začuo urlik „Ronaldo", praćen skandiranjem njegovog zaštitnog znaka „Siu" kada postigne gol.

Činilo se da je skandiranje predvodio veliki broj lokalnih stanovnika koji su platili da vide Ronalda.

A možda su to čak bili i napaćeni navijači Švajcarske koji su se nadali da će Santoš izvesti sa terena njihovog mučitelja Ramosa.

Santoš je popustio 16 minuta pre kraja, poslavši na teren Ronalda umesto Žoaa Feliksa, a publika ga je dočekala kao rok zvezdu.

Sve je to bilo vrlo čudno, sa dozom neprijatnog, dok je zvezda čiji sjaj bledi trčala po terenu i činilo se kao da nešto pokušava da dokaže, a ne da da doprinos ekipi koja je već uveliko rezervisala mesto u četvrtfinalu Mundijala.

Svaki put kad bi Ronaldo dobio loptu, moglo je da se oseti iščekivanje da izvede nešto od stare magije.

Zamalo da su to i videli kada je postigao gol, ali su ga sudije poništile pošto je prethodno bio u ofsajdu.

Čak i to kratko vreme koliko je bilo na terenu i kada je bio u centru pažnje, ukrao mu je još jedan sjajni mladi portugalski napadač, Rafael Leao, koji je ušao u igru sa klupe i zaokružio ubedljivu pobedu spektakularnim golom, smestivši loptu u suprotni golmanov ugao.

Kristijano Ronaldo
Getty Images
Navijači Portugala su glasno bodrili Kristijana Ronalda i nekoliko puta su mu skandirali ime tokom meča

Posle poslednjeg zvižduka sudije, Ronaldo je aplaudirao publici, a zatim je otišao ka svlačionici, ustupivši mesto za slavlje onima koji su zaslužili - saigračima.

Onima koji su odigrali najbolju utakmicu na ovom Svetskom prvenstvu i koji su poslali upozoravajuću poruku svima.

Ronaldo će možda još dati odlučujući doprinos na ovom turniru - on ipak pokušava da nađe novi klub - ali teško da će to učiniti kao starter protiv Maroka.

Nakon što su mu pokazana vrata Mančester Junajtedu zbog njegove nervoze i otvorenih kritika prema stanju u klubu i klupskoj hijerarhiji, sada je marginalizovan na teritoriji gde je sigurno mislio da je još nedodirljiviji - u reprezentaciji Portugala.

Kako stara poslovica kaže: Ronaldo je nekada bio budućnost.

On sve više izgleda kao prošlost, a budućnost pripada zvezdama u nastajanju kao što su Ramos i Leao.

Pa šta sad sa palim idolom kluba i zemlje?

U najboljem slučaju, sigurno će biti na klupi za rezerve u meču protiv Maroka.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 12.08.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »