Gajić (Narodna stranka): Za smenu ministra Malog zbog izjave o opoziciji

Beta 08.12.2022

Poslanici dela opozicije su danas najavili da će od Vlade Srbije tražiti da smeni ministra finansija Siniše Malog, zbog izjave u Skupštini Srbije da opozicija radi protiv sopstvene države i da je za to plaća "neko" iz inostranstva.

Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je novinarima u parlamentu, na konferenciji za novinare u Skupštini da će tu inicijativu potpisati 50 poslanika opozicije, saopštila je ta stranka.

"Izazvaćemo raspravu, ne samo o izjavi Malog da je opozicija plaćena da radi protiv svoje države, nego i o problemu stalnog optuživanja opozicije da je izdajnička i plaćena iz inostranstva", rekao je on.

Podsetio je da je opoziciju na isti način optuživala i vlast tokom 1990-ih godina.

"Pošto mislim da je ova vlada Srpske napredne stranke vlada kontinuiteta sa režimom iz devedesetih godina, nastavlja se sa tom praksom", rekao je Gajić.

Po njegovim rečima, optuživanje opozicije da je "strani plaćenik" je uvreda i za građane koji su glasali za opozicione stranke.

"To je uvreda za nas lično, ali i uvreda za više od milion građana Srbije koji su glasali, gledajući ukupno, za sve stranke opozicije koje su danas zastupljene u parlamentu", dodao je Gajić.

Istakao je da je obaveza opozicije da "režimu ne dozvoli da nastavi sa takvim ponašanjem" i da "tome pruži otpor".

"Hoćemo da ukažemo na bahato ponašanje Malog, za koga je u postupku koji prošao kroz sve institucije Univerziteta u Beogradu, utvrđeno da se bavio intelektualnom krađom", kazao je on.

Oceno je da to što Mali "optužuje predstavnike opozicije da su strani plaćenici", trebalo da se razume da su "izdajnici".

Objasnio je da će, pošto bude podneta inicijativa za interpelaciju, skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo oceniti da li taj tekst ispunjava uslove predviđene Poslovnikom o radu parlamenta.

"Kada to prođe, predsednik Skupštine Vladimir Orlić je dužan da odmah dostavi Vladi Srbije to pitanje, i potom se čeka odgovor Vlade, a onda se na posebnoj sednici Skupštine vodi rasprava o tome", rekao je Gajić, navodio se u saopštenju.

Mali je danas tokom skupštinske rasprave o predlogu državnog budžeta optužio deo opozicije da su "u njihovo vreme (dok su bili vlast) sve što su mogli da prodaju - prodali ili istopili", dok je danas "vojska nikad jača".

Kazao je i da je sramota da neko priča o rasporedu i brojnosti vojnih jedinica.

"Vi gospodo kao da niste svesni šta se danas dešava na teritoriji Kosova i Metohije i još širite defetizam da naši vojnici odlaze. Jeste li svesni da ne samo da lažete već radite protiv svoje zemlje, kao da vas neko verovatno i plaća da to radite, treba da vas je sramota!", rekao je Mali.

Potom je došlo do vike i negodovanja opozicije, a poslanik Ujedinjenih Borko Stefanović je od ministra tražio da se gradi od svoje izjave.

Gajić (Narodna stranka): Država frilensere u Srbiji kažnjava visokim dažbinama Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić ocenio je danas da država frilensere u Srbiji "kažnjava visokim dažbinama" i da za njih doprinosi treba da budu niži.

Gajić, poslanik u Skupštini Srbije, kazao je da je po zakonima "položaj frilensera kao poreskih obveznika dramatično lošiji od položaja ostalih preduzetnika", prenela je Narodna stranka.

Naveo je u saopštenju i da je zato u Skupštini Srbije podneo amandman na Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim je bilo predviđeno da frilenseri plaćaju 10 puta manje doprinose nego što je predviđeno rešenjima Ministarstva finansija.

Podsetio je da su frileneri sami našli pošli posao van Srbije i da državu ništa ne koštaju.

(Beta, 12.08.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »