Prizori kao da je ratno stanje: Narod i aktivisti u borbi za selo u kom se iskopava ugalj: Policija došla u mraku, upalila reflektore, a onda je krenula na aktiviste bagerima (foto)

Blic 12.01.2023
Prizori kao da je ratno stanje: Narod i aktivisti u borbi za selo u kom se iskopava ugalj: Policija došla u mraku, upalila…

Policija opremljena kacigama i štitovima juče ujutru je prodrla preko zemljanog bedema iza kojeg su se sklonili klimatski demonstranti u Liceratu, nemačkom selu koje je postalo simbol za zaštitu klime. I danas je policija pokušavala da potisne aktiviste. Policija bi trebalo da „očisti“ Licerat kako bi u tom selu i dalje mogao da se iskopava ugalj, a aktivisti to žele da spreče.

Tu i tamo je došlo do sporadičnog naguravanja, a onda su se žene i muškarci obučeni u belo povukli u selo. Nekoliko minuta kasnije, duge policijske kolone ušle su u Licerat, selo u Rajnskom basenu koje već nedeljama okupiraju klimatski aktivisti. Počelo je uklanjanje barikada i odvođenje aktivista. Na ulazu u selo bageri su oko podneva počeli sa rušenjem kuća. Uklonjena je i jedna od tabli s imenom mesta. Povremeno su se čule eksplozije pirotehničkih sredstava.

Nemačka »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »