Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova kritikovala Kurtija zbg izjave o Oliveru Ivanoviću

Beta 18.01.2023

 Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova (YIHR KS) ocenila je danas kao "uznemirujuću" izjavu premijera Kosova i Metohije Aljbina Kurtija da je ubijeni političar Oliver Ivanović radio za stabilnu budućnost i multietničko Kosovo.

Ta inicijativa je ocenila da institucionalni lideri ne bi trebalo da veličaju one  koji su bili u "sudskim postupcima za ratne zločine".

"Iako sudski postupak protiv Olivera Ivanovića nije mogao biti okončan zbog njegove smrti i zbog toga nemamo pravosnažnu odluku o njegovoj krivici, ne treba zaboraviti da je Ivanović optužen za ratni zločin nad albanskim civilnim stanovništvom tokom rat na Kosovu. Ni političko delovanje Olivera Ivanovića u poslednjim godinama njegovog života ne poništava niti amnestira optužbe za ratne zločine nad albanskim civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu", navela je inicijativa YIHR KS u saopštenju.

Oliver Ivanović je bio prvostepeno osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv albanskog civilnog stanovništva, počinjenog 14. aprila 1999. godine u Mitrovici.

Odluku o krivici za ratne zločine protiv civilnog stanovništva donelo je 2016. godine veće međunarodnih sudija Odeljenja za teške zločine Osnovnog suda u Mitrovici.

Predmet je međutim potom vraćen na ponovno suđenje, ali je taj postupak ostao nezavršen jer je Ivanović ubijen 16. januara 2018. godine.

(Beta, 01.18.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »