Vučić o ostavci: Ako bude potrebe da kupim državi vreme, ali to nije ovaj trenutak

Beta 23.01.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras, povodom najave mogućnosti da podnese ostavku na tu funkciju, da mu je na mestu šefa države svakako poslednji mandat i da zna šta mu je dužnost.

"Bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i kupim joj neko vreme, ne bih se libio, to nije ovaj trenutak, ali nemam problem iako neki ne veruju i kažu da je Vučiću vlast sve", rekao je Vučić i dodao da je on "vojnik države".

Kako je naveo, ne veruje da je bilo koji čovek "isuviše važan za jednu državu".

Vučić je dodao da ga više brine širenje rata sa Rusije i Ukrajine i na druge teritorije, te da će u sve težoj situaciji zahtevi koji se stavljaju pred Srbiju biti samo jači i snažniji.

Ponovio je da je EU najveći investitor u Srbiji i najveći donator.

"Uz Evropsku uniju ćemo da dobijemo 600 miliona granta za prugu Beograd - Niš, kojom ćemo od Beograda do Niša stizati za dva sata", rekao je Vučić.

Dodao je da je tražio i podršku i pomoć EU, ali je istakao "da ćemo videti za to".

Ost

Vučić: Otkriveno još jedno nalazište zlata u Srbiji, spada u 100 najvećih u svetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je nađeno još jedno nalazište zlata u Srbiji koje je bolje od nalazišta u Žagubici i spada u 100 najvećih u svetu.

On je na konferenciji za novinare rekao da ne može da kaže koje je to mesto i da to znaju samo on i premijerka Ana Brnabić.

"Prema preliminarnim istraživanjima to nalazište spada u prvih 100 nalazišta u celom svetu", rekao je Vučić.

Vučić: Srbija mora da nastavi evropski put

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu da Srbija mora da razgovara sa Prištinom i Zapadom i da nastavi evropski put, jer bi u suprotnom bila "politički i ekonomski izgubljena".

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da bi "bilo pitanje nedelja" kada bi Srbiji bio ukinut bezvizni režim sa EU da je zapadnoj petorci u petak u Beogradu rekao da ne želi da razgovara o francusko-nemačkom planu za Kosovo, koji su sve članice Unije prihvatile.

"Mogao sam da im kažem da nećemo da razgovaramo o tome, ali bi bilo posledica. Bilo bi pitanje nedelja kada bi nam ukinuli bezvizni režim sa EU. Drugo što bi nam se dogodilo, ne bi bilo više stranih investicija, a mnoge bi se i povukle iz Srbije", kazao je Vučić.

Naveo je da samo Nemci u Srbiji zapošljavaju 80.000 ljudi i da je taj broj duplo veći ako se dodaju Amerikanci, Francuzi i Italijani.

"Srbija mora da učestvuje u dijalogu, mora da nastavi evropski put, ne zato što obožavam njihovo licemerje, već zato što ekonomski moramo da opstanemo i da napredujemo, ne smemo da postanemo izolovani", rekao je Vučić.

Na komentare da zapadne kompanije neće zaista da napuste Srbiju jer ovde stiču profit, Vučić je kazao da su i u Rusiji do pre godinu dana "pravili profit", pa su se "svi povukli" posle ruskog napada na Ukrajinu.

Vučić: Narednih dana sa poslanicima o evropskom predlogu za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će u narednim danima sve poslaničke grupe obavestiti o evropskom predlogu za rešenje pitanja Kosova i da će tražiti veće učešće skupštine i vlade.Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se ni danas ni sutra neće dogoditi bilo šta, a kada Srbija bude suočena sa konačnim zahtevima po pitanju Kosova, onda će se o tome izjašnjavati i skupština i narod možda, a i sve ostale institucije.

"Već narednih dana pozvaću da obavestim sve predstavnike poslaničkih grupa koji žele da čuju, siguran sam da će biti i onih koji ne žele pošto sve znaju, i obavestiću ih kako je sve zaista teklo, šta su namere, tražićemo značajniju ulogu parlamenta i vlade", rekao je Vučić.

On je istakao da uvek sasluša mišljenje i Srpske pravoslavne crkve i ostalih verskih zajednica, a da u svakom slučaju predstoji težak period i biće potrebno mnogo rada da se sve prevaziđe.

Vučić: Sledi velika borba za ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da sledi velika borba za Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da očekuje da u narednih nekoliko meseci ona bude formirana.

On je na konferenciji za novinare istakao da ta zajednica ne može biti na nivou nevladine organizacije jer ona ima 22 principa potpisana u Briselu, koja je potpisao tadašnji predsednik vlade Kosova Isa Mustafa, i u njima postoje ciljevi i organizacija.

Vučić je naveo da su tu jačanje lokalne demokratije, privrede, obrazovanja, zdravstvena i socijalna zaštita, urbano planiranje, poboljšanje uslova života povratnika, zastupanje zajedničkog interesa, kao i jasna odredba o pravu Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO.

"Sada sledi velika borba za ZSO, oni će pokušavati da kažu da 21 od 22 principa nisu u skladu sa ustavom, ali ja sam video odlučnost Amarikanaca da se to sprovede i to u mesecima pred nama očekujem da bude urađeno", rekao je Vučić.

Vučić: Ako ne prihvatimo plan, sledi prekid evrointegracija, povlačenje investicija i druge mere

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu da mu je zapadna petorka predočila da će, u slučaju odbijanja plana EU za Kosovo, posledice po Srbiju biti prekid procesa evrointegracija, zaustavljanje i povlačenje zapadnih investicija i sveobuhvatne političke i ekonomske mere.

Govoreći o sastanku u Beogradu u petak sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, Vučić je rekao da mu je "jasno rečeno" da Srbija neće moći da napreduje ako ne bude sarađivala po pitanju Kosova.

"U drugoj rečenici su mi rekli da moramo da prihvatimo plan, a da ćemo se u suprotnom suočiti sa prekidom procesa evrointegracija, pod jedan. Pod dva, sa zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i pod tri, sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će naneti veliku štetu Srbiji", kazao je Vučić.

Naveo je da mu je to "ponovljeno tri puta tokom razgovora" i dodao da je "svaki put veoma snažno reagovao".

"Iako sam mogao da reagujem emotivno, da kažem 'skloni se, napusti ili ih izbaci', moj posao je da brinem o državi", rekao je Vučić.Vučić: Plan EU za Kosovo faktički postao novi pregovarački okvir za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu da je plan EU za Kosovo, koji su mu doneli zapadni predstavnici, faktički postao novi pregovarački okvir za Srbiju u procesu evrointegracija.

Tokom obraćanja javnosti, Vučić je rekao da su sve zemlje članice EU prihvatile taj plan, uključujući pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, "jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja nezavisnosti Kosova iako su prikrili činjenicu da postoji implicitna obaveza da se Srbija ne protivi ulasku Kosova u UN".

"Oni su to svi prihvatili, i plan je faktički, ne i formalno, postao novi pregovarački okvir za Srbiju", kazao je Vučić.

(Beta, 01.23.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »