Aleksinčani oduševljeni izložbom Jovana Nedeljkovića (18), crta, svira harmoniku, recituje (FOTO)

Beta 09.02.2023

Jovan Nedeljković (18), učenik trećeg razreda Aleksinačke gimnazije je proteklih dana priredio prvu samostalnu izložbu crteža i kolaža u Art galeriji Centra za kulturu i umetnost u tom mestu, a postavka je sada preseljena u prostorije njegove škole.

Posetioci izložbe imaju samo reči hvale za radove mladog Aleksinčana, koji osim što odlično crta i slika, svira harmoniku, recituje i osvaja nagrade na međunarodnim takmičenjima u poznavanju ruskog jezika.

Postavku koja je izazvala veliku pažnju, čine kolaži sa različitim temama, dok se među crtežima izdvajaju portreti poznatih ličnosti i profesora Aleksinačke gimnazije.

Nedeljković je za agenciju Beta rekao da je počeo da crta i slika još pre polaska u školu, a sada se time bavi kad mu školske obaveze dozvole. Obično je to uveče, vikendom ili za vreme raspusta.

Istakao je da zaista voli da slika, pa tako zamenjuje da noćne izlaske.

"Smatram da umetnik, a prvenstveno slikar nije onaj ko ume da drži četkicu ili olovku u ruci, nego onaj ko ume da vidi. Naša čula nama daju informacije, a naš je zadatak samo da ih pretočimo na papir, odnosno platno. To je zadatak jednog slikara“, kazao je Nedeljković.

Inspiraciju za crtanje i slikanje pronalazi u svakodnevnom životu i za sada nema omiljenu tehniku, ali ima, kako je rekao, omiljene teme.

"Radim samostalno, ponekad, ali vrlo retko, naučim ponešto iz video klipova na internetu. Najveću pomoć imam u stricu koji takođe slika i crta, mada se time ne bavi ozbiljno. Moj otac je svojevremeno slikao, ali se time ne bavi već desetak godina", objasnio je Nedeljković.

Nadaren je i za sviranje harmonike, ali kaže za to nema dovoljno vremena.

"Harmonika zahteva veću posećenost. Ne možete da uzmete harmoniku na 10 minuta, a da slikate možete. Volim i da recitujem, to mi je takođe hobi i jedan vid izražavanja. Učestvovao sam na nekim takmičenjima, ali ne jurim za nagradama u recitovanju, nisu mi one cilj", rekao je Nedeljković.

Nagrade je osvajao i na takmičenjima iz ruskog. Na prošlogodinjem međunarodnom takmičenju koje je organizovao Državni institut za ruski jezik u Moskvi "A.S. Puškin" osvojio je treće mesto.

Pored svih školskih i vanškolskih aktivnosti, ovaj mladić iz Gornjeg Suhotna kraj Aleksinca stiže i da uređuje školski portal "Hermes press" kao član novinarske sekcije.

Život u selu smatra svojom prednošću u svakom pogledu i ne misli da je prevelika obaveza to što autobusom mora da svakodnevno putuje do Aleksinca.

"U selu imate svoj mir. Imate i luksuz da se odmarate u prirodi, bez smoga i buke", istakao je Jovan.

Kazao je da još nije definitivno odlučio koji fakultet će upisati nakon završene gimnazije, ali je vrlo verovano opredeliti za studije u oblasti umetnosti.

(Beta, 02.09.2023)

Beta »

Kultura, najnovije vesti »