Narodna stranka traži da se otkrije ko je zastrašivao dopisnika N1 iz Kragujevca

Beta 06.03.2023

Portparol Narodne stranke Stefan Jovanović pozvao je danas u Kragujevcu državne organe da otkriju ko je pratio i zastrašivao dopisnika televizije N1 iz tog grada Milana Nikića.

"Ako je uhodu poslala državna bezbednost ili policija, tražimo da se hitno otkrije ko je izdao nalog za praćenje i zastrašivanje novinara, koji izveštava slobodno i objektivno iz Kragujevca i Pomoravlja. Ako ga je neko uhodio na svoju ruku, takođe tražimo da se otkrije počinilac ili više njih i da budu procesuirani", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare, a saopštila je Narodna stranka.

On je podsetio da je novinar Slavko Ćuruvija, dok je ministar informisanja bio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, praćen sve do ubistva na Uskrs 1999. godine.

"Srbija je u situaciji visokog političkog intenziteta zbog prihvatanja 'francusko-nemačkog' plana o Kosovu i Metohiji. Očekujem još jači pritisak na medije i novinare u narednom periodu jer vlast pokušava da uguši slobodnu misao u Srbiji", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, o praćenju i pokušaju zastrašivanja Nikića obavestiće i Savet Evrope na sednici Komiteta za kulturu i medije koja će biti održana krajem marta.

"Nedavno sam Savetu Evrope predao non-pejper u kojem se navodi da su novinari i mediji u Srbiji izloženi stalnim pritiscima i zastrašivanju", rekao je Jovanović.

(Beta, 03.06.2023)

Kragujevac »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »